Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Πατάτα: Άριστο μέγεθος και ποιότητα κονδύλων

Πατάτα:  Άριστο μέγεθος και ποιότητα κονδύλων

Στην Ελλάδα, από την εποχή του Καποδίστρια, η πατάτα αποτελεί μια από τις βασικές καλλιέργειες της χώρας. Καλλιεργείται 1-2 φορές το έτος. Στη βόρειο Ελλάδα και στα ορεινά πραγματοποιείται μια ανοιξιάτικη σπορά για καλοκαιρινή παραγωγή με συγκομιδή την περίοδο Αυγούστου-Οκτωβρίου.

Στην κεντρική και νότιο Ελλάδα πραγματοποιείται μια σπορά αργά το χειμώνα για ανοιξιάτικη παραγωγή και μια σπορά το καλοκαίρι για φθινοπωρινή παραγωγή.

Για ανοιξιάτικη παραγωγή η συγκομιδή γίνεται την περίοδο Απριλίου-Ιουλίου, ενώ για φθινοπωρινή παραγωγή την περίοδο Νοεμβρίου-Ιανουαρίου.

Κριτήρια συλλεκτικής ωριμότητας είναι το υπέργειο βλαστικό μέρος να έχει κιτρινίσει και μαραθεί, οι βλαστοί να αποσπώνται εύκολα από το έδαφος και η επιδερμίδα των κονδύλων να είναι σκληρή.

Οι καλύτερες αποδόσεις επιτυγχάνονται όταν η σχέση του βάρους της βλάστησης προς αυτό των κονδύλων είναι κοντά στο 1:3, (σχέση που βγαίνει από το βάρος της βλάστησης στη φάση που σημειώνει τη μεγαλύτερή της αύξηση, δηλαδή αμέσως μετά την άνθιση, και από το βάρος των κονδύλων όταν φτάνουν στην ωρίμανση, όταν δηλαδή η βλάστηση έχει ξεραθεί και μόνο κάποια φύλλα υπάρχουν στο ανώτερο τμήμα της).

Η μέση απόδοση σε κονδύλους για την καλοκαιρινή παραγωγή είναι 2,5-5,5/6,5 τόνοι, για την ανοιξιάτικη παραγωγή 2,0-4,5 τόνοι και για τη φθινοπωρινή παραγωγή 2,0-3,5 τόνοι, ανάλογα με την ποικιλία, τη φυτοϋγεία και θρέψη και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες.

PotatoField

Η λίπανση στην πατάτα συμβάλλει στην ανάπτυξη των φυτών και στην ποιοτική και ποσοτική βελτίωση των αποδόσεών της.

Το στοιχείο που χρειάζεται σε μεγαλύτερη ποσότητα και που είναι κρίσιμο για το ύψος και την ποιότητα της παραγωγής είναι το κάλιο (Κ).

Στο στάδιο του γεμίσματος των κονδύλων έχουμε τη μεγαλύτερη ανάγκη σε Κ από αυτούς, αλλά και σε άζωτο (Ν), φώσφορο (P) όπως και σε νερό άρδευσης.

Στην περίοδο γεμίσματος των κονδύλων μικρότερη περιεκτικότητα Κ από 6% των φύλλων συνεπάγεται μη επάρκεια και κάτω από 3,7-3,5 % σοβαρή τροφοπενία, με συνέπεια περιφερειακό αποχρωματισμό και τελικά ξήρανση των φύλλων, οπότε η αρνητική επίδραση στη παραγωγή είναι σημαντική.

Η πατάτα καταναλώνει το κάλιο «πολυτελώς», δηλαδή και πέραν των αναγκών της.

Τo κάλιο αυξάνει τη φωτοσυνθετική ικανότητα του φυτού, το καθιστά ικανότερο διαχειριστή του νερού και ανθεκτικότερο στις ασθένειες. Επίσης αυξάνει την περιεκτικότητα των κονδύλων σε κιτρικό οξύ, προσφέροντάς τους μια καλύτερη αντοχή στο μαύρισμα. Το κιτρικό οξύ παρεμποδίζει τη δημιουργία συμπλόκου μεταξύ χλωρογενικού οξέος και σιδήρου, που δημιουργεί το μαύρισμα.

Το Κ και το Ν συμβάλουν στο καλό μέγεθος και βάρος των κονδύλων, όπως και ο Ρ που παράλληλα ευνοεί και την αύξηση της περιεκτικότητας των κονδύλων σε ξηρά ουσία και άμυλο.

Επίσης ο Ρ συμβάλλει περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον παράγοντα στη δημιουργία ενός συνεκτικού και ελαστικού φλοιού (περίδερμα), γεγονός που προσφέρει ανθεκτικότητα στις μεταχειρίσεις και υψηλή συντηρησιμότητα στους κονδύλους.

Στα πλαίσια της ορθολογικής πλήρους θρέψης του φυτού, για μεγάλο αριθμό και καλό μέγεθος κονδύλων, σημαντικό ρόλο παίζουν και τα στοιχεία Mg, Mn, Β, Zn και Ca.

Για τη μεγιστοποίηση των αποδόσεων και της αντοχής των φυτών η εταιρεία Haifa προτείνει την καινοτόμο σειρά κοκκωδών, σύνθετων NPK λιπασμάτων Haifa Turbo-K με βάση το Νιτρικό Κάλιο, ελεύθερης νατρίου και χλωρίου που μειώνει την αλατότητα του εδάφους.

Η σειρά Haifa Turbo-K περιλαμβάνει 3 προϊόντα:

 

α) Haifa Turbo-K 14-14-17 +Mg +S +Fe,Zn

Turbo K 01

β) Haifa Turbo-K 15-15-15 +Mg +S +Fe +Zn

Haifa Turbo K 15 15 15 344x265

γ) Haifa Turbo-K 18-9-18 +Mg +S +Fe,Zn

Turbo K 02

Η σειρά προϊόντων Haifa Turbo-K, με ομοιογενή κοκκομετρία για ομοιόμορφη διασπορά, παρέχει υψηλό ποσοστό Κ, βοηθά στην άμεση απορρόφηση του Ν αλλά και στην ευκολότερη και ταχύτερη απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών και του νερού, διατηρώντας ιδανική ισορροπία μεταξύ αμμωνιακού και νιτρικού αζώτου. Παράλληλα διαθέτει υψηλή παροχή φωσφόρου (P) και ιχνοστοιχείων για καλύτερες σοδειές ποσοτικά και ποιοτικά.

Είναι ιδανική για βασικές λιπάνσεις και για καλλιέργειες με αυξημένες απαιτήσεις σε φώσφορο, κάλιο, άζωτο, μαγνήσιο και ιχνοστοιχεία, με ευρεία χρήση σε όλους τους τύπους χωραφιών και όλα τα είδη των καλλιεργειών ακόμη και σε ευαίσθητες στην αλατότητα καλλιέργειες.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας