Παρασκευή, 23 Φεβρουαρίου 2024

Μέθοδοι Λίπανσης : Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Μέθοδοι Λίπανσης : Πλεονεκτήματα - Μειονεκτήματα

Δεδομένου ότι τα περισσότερα από τα εδάφη δεν παρέχουν τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για την ανάπτυξη και την υγεία των φυτών, αυτά πρέπει να τροφοδοτούνται με λιπάσματα για να ξεπεραστεί αυτή η ανεπάρκεια.

Από τη στιγμή που έχει επιλεγεί το κατάλληλο προϊόν θρέψης για την καλλιέργεια, σίγουρα θα πρέπει να εφαρμοστεί με τη σωστότερη και αποδοτικότερη μέθοδο κατά περίπτωση.

Παρακάτω περιγράφονται τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί των ακολούθων μεθόδων εφαρμογής λιπάσματος.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ:

1. Επιφανειακή εφαρμογή:

Είναι μία μέθοδος με την οποία το λίπασμα εφαρμόζεται στην επιφάνεια και σε ολόκληρο το χωράφι. Οι λιπασματοδιανομείς μεγάλης χωρητικότητας χρησιμοποιούνται συχνά σε αυτήν την περίπτωση, οι οποίοι περιστρέφουν/αναδεύουν το υγρό ή ξηρό λίπασμα και το εφαρμόζουν στην καλλιέργεια.

• Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι η ταχύτητα της εφαρμογής και το χαμηλό κόστος.

• Τα μειονεκτήματα είναι οι υψηλές απώλειες θρεπτικών στοιχείων, από τη στιγμή που η εφαρμογή δεν είναι στοχευμένη και η αρκετά μεγάλη ανομοιομορφία ακριβώς για τον ίδιο λόγο καθώς και η χαμηλή αποτελεσματικότητα της διαθεσιμότητας του P.

method12

 

2. Επιφανειακή εφαρμογή και ενσωμάτωση:

Αυτή η μέθοδος στην ουσία βελτιώνει την αποτελεσματικότητα της απλής επιφανειακής μεθόδου μέσω της ενσωμάτωσης του λιπάσματος (όργωμα). Το όργωμα θεωρείται πως βελτιώνει την διαθεσιμότητα των θρεπτικών στοιχείων καθώς ουσιαστικά δημιουργεί μία ζώνη μερικών εκατοστών κάτω από την επιφάνεια του εδάφους όπου και βρίσκονται οι αναπτυσσόμενες ρίζες.

• Τα πλεονεκτήματα αυτής της μεθόδου είναι οι μειωμένες απώλειες σε θρεπτικά στοιχεία σε σχέση με την απλή επιφανειακή εφαρμογή καθώς και η βελτιωμένη πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά.

• Τα μειονεκτήματα είναι η αργή και μη ομοιόμορφη εφαρμογή και ο κίνδυνος της διάβρωσης του εδάφους.

 

3. Εφαρμογή σε ζώνες:

method3

Είναι μια επίσης γνωστή μέθοδος εφαρμογής κατά την οποία το λίπασμα εφαρμόζεται σε ζώνες κοντά στις αναπτυσσόμενες ρίζες. Το εύρος των ζωνών είναι είτε δίπλα είτε κάτω από τη σειρά σποράς ή ανάμεσα στις σειρές σποράς. Μία κοινή πρακτική είναι η εφαρμογή του λιπάσματος σε μία ζώνη 2 περίπου εκατοστών στο πλάι και 2 εκατοστά βαθύτερα από το σημείο σποράς ή φύτευσης.

Η πρακτική αυτή παρέχει στα φυτά μια ζώνη αυξημένης συγκέντρωσης θρεπτικών στοιχείων βελτιώνοντας έτσι την αποδοτικότητα των θρεπτικών στοιχείων. Η διαδικασία μπορεί να γίνει πριν ή ταυτόχρονα με τη φύτευση ή τη σπορά και μπορεί να χρησιμοποιηθεί υγρό ή ξηρό λίπασμα.

• Τα πλεονεκτήματα είναι η υψηλή αποδοτικότητα των θρεπτικών στοιχείων και η γρήγορη και αλματώδης ανάπτυξη των φυτών. Η μέθοδος των ζωνών επίσης κάνει πιο εύκολη τη δέσμευση του P από τα φυτά καθώς επίσης μειώνει την ταχύτητα μετατροπής των NH4+ σε NO3-, καθώς και τον κίνδυνο έκπλυσης.

• Τα μειονεκτήματα είναι το μεγάλο κόστος, ο χρόνος που απαιτείται και ο κίνδυνος να καούν τα φυτά λόγω των αλάτων που σχηματίζονται.

 

4. Υδρολίπανση:

method4

Είναι η εφαρμογή των υδατοδιαλυτών και χημικών λιπασμάτων μέσω του συστήματος άρδευσης.

• Τα πλεονεκτήματα είναι η υψηλή αποδοτικότητα της χρήσης των θρεπτικών στοιχείων.

• Τα μειονεκτήματα είναι η αναγκαιότητα του εξοπλισμού συστήματος άρδευσης και ο κίνδυνος μιας ανισοκατανομής του λιπάσματος στην περίπτωση δυνατών ανέμων.

 

5. Εφαρμογή στο φύλλωμα:

method5

Είναι η εφαρμογή μικρής ποσότητας λιπάσματος μέσω της κατευθυνόμενης εφαρμογής στο φύλλωμα.

• Τα πλεονεκτήματα είναι η ταχεία απορρόφηση των θρεπτικών στοιχείων από τα φυτά.

• Τα μειονεκτήματα είναι η πιθανή φυτοτοξικότητα, το υψηλό κόστος και ο περιορισμός σε μικρές και επαναλαμβανόμενες εφαρμογές.

 

6. Εφαρμογή μεταξύ των σειρών:

method6

Το λίπασμα εφαρμόζεται μεταξύ των σειρών φύτευσης των φυτών όταν τα φυτά είναι σε νεαρό στάδιο, για την ώθηση της ανάπτυξής τους κατά τη διάρκεια περιόδων ταχείας ανάπτυξης και πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων.

• Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι η υψηλή αποδοτικότητα της χρήσης των θρεπτικών στοιχείων.

• Τα μειονεκτήματα είναι πως το χρονοδιάγραμμα της εφαρμογής συμπίπτει τις πιο πολλές φορές με την εποχή των πολλών γεωργικών εργασιών, οι καιρικές συνθήκες είναι συνήθως υγρές και βροχερές και η διαδικασία είναι συνήθως αργή.

 

7. Εφαρμογή λιπάσματος μαζί με το σπόρο:

method7

Μία μικρή ποσότητα λιπάσματος τοποθετείται μαζί με το σπόρο κατά τη διάρκεια της σποράς και ορισμένες φορές σε συνδυασμό με τη μέθοδο των ζωνών. Τόσο λιπάσματα σε υγρή όσο και σε στερεή μορφή μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

• Τα πλεονεκτήματα της μεθόδου είναι το χαμηλότερο κόστος του εξοπλισμού και η μεγαλύτερη ώθηση για την ανάπτυξη των φυτών.

• Τα μειονεκτήματα είναι η πιθανή φυτοτοξικότητα στην περίπτωση μεγάλης συγκέντρωσης λιπάσματος.

 

8. Ενέσιμη εφαρμογή:

method8

Ο τρόπος αυτός χρησιμοποιείται για την εφαρμογή λιπάσματος σε υγρή ή αέρια μορφή κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και κοντά στο ριζικό σύστημα.

• Το πλεονέκτημα αυτής της μεθόδου είναι η μείωση των απωλειών μέσω μιας εφαρμογής ακριβείας των θρεπτικών στοιχείων.

• Τα μειονεκτήματα είναι η μεγάλη δαπάνη χρόνου για την εφαρμογή του λιπάσματος καθώς και το κόστος από τη στιγμή που απαιτείται εξειδικευμένος εξοπλισμός.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας