Τρίτη, 22 Αυγούστου 2023

Τι είναι η ηλεκτρική αγωγιμότητα; Γιατί είναι τόσο σημαντική στην θρέψη των φυτών?

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Τι είναι η ηλεκτρική αγωγιμότητα; Γιατί είναι τόσο σημαντική στην θρέψη των φυτών?

Η EC αντιπροσωπεύει την ηλεκτρική αγωγιμότητα, η οποία μετράει τις δυνατότητες ενός υλικού για τη διεξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

Αν και οι περισσότεροι καλλιεργητές είναι εξοικειωμένοι με τη μέτρηση της ποσότητας λιπάσματος που πρέπει να χορηγήσουν στα φυτά τους (γραμμάρια ανά λίτρο, κυβικά εκατοστά ανά λίτρο ή οποιαδήποτε άλλη μονάδα μέτρησης που χρησιμοποιείται), η EC αποκαλύπτει και εξηγεί λίγα παραπάνω πράγματα πέραν της δοσολογίας. Είναι σημαντικό λοιπόν καθώς τα φυτά αναπτύσσονται, να έχουμε μια καλή κατανόηση για το τι είναι η EC και για τη σημασία της για τον καλλιεργητή.

Ηλεκτρική αγωγιμότητα

Η EC μετράει το δυναμικό μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος μέσω του νερού η οποία είναι γνωστή ως γραμμομοριακή αγωγιμότητα (ηλεκτρολυτική αγωγιμότητα) και εκφράζεται ως siemens (S). Τα ηλεκτρόνια ρέουν από μια σειρά ηλεκτροδίων σε μια άλλη μέσα στο νερό, όχι λόγω των μορίων του νερού αλλά λόγω των ιόντων του νερού. Τα ιόντα μεταφέρουν τα ηλεκτρόνια και περιορίζουν την ποσότητα των ηλεκτρονίων που μπορούν να ταξιδέψουν στο χώρο με τον αριθμό των ιόντων που είναι διαθέσιμα ή μπορούν να μεταφέρουν. Όσο μεγαλύτερη είναι η συγκέντρωση τόσο μεγαλύτερη είναι η ροή. Το ίδιο το καθαρό νερό είναι ένας κακός αγωγός, οπότε ένας μετρητής EC θα διαβάζει την τιμή 0,0 σε νερό βροχής, νερό αντίστροφης ώσμωσης ή νερό απομάκρυνσης του νερού. Αντίθετα, το αλμυρό θαλασσινό νερό είναι ένας πολύ καλύτερος αγωγός.

Όταν προσθέτουμε θρεπτικά συστατικά στο νερό, αυξάνουμε έτσι την μοριακή του αγωγιμότητα και κατά συνέπεια αυξάνουμε την ηλεκτρική του αγωγιμότητα (EC). Εδώ πρέπει να σημειωθεί πως οι μετρήσεις αγωγιμότητας επηρεάζονται άμεσα από τη θερμοκρασία.

ec2

Μονάδα μέτρησης EC

Υπάρχουν αρκετές μονάδες μέτρησης της ηλεκτρικής αγωγιμότητας με περισσότερο διαδεδομένη τη μονάδα Siemens/m2 .

Άλατα

Το νερό που περιέχει μεταλλικά άλατα έχει EC, αλλά αυτό δε σημαίνει πως όλες οι μετρήσιμες ηλεκτρικές αγωγιμότητες δείχνουν την παρουσία πολύτιμων θρεπτικών αλάτων για το φυτό. Το νερό της βρύσης μπορεί να περιέχει νάτριο και χλωριούχο άλας με κάποια τιμή ηλεκτρικής αγωγιμότητας αλλά αυτό δε σημαίνει πως το νερό βρύσης έχει θρεπτική αξία για τα φυτά.

Όταν διαλύουμε ένα λίπασμα σε μία ποσότητα νερού, η συνολική EC του διαλύματος που προκύπτει, είναι το άθροισμα της EC του νερού και της EC του λιπάσματος που προσθέσαμε.

EC1

Απορροφητικότητα

Τα άλατα έχουν την ιδιότητα να προσελκύουν φαινομενικά το νερό, διαδικασία γνωστή ως υδρόλυση. Ένα δοχείο αλατιού τοποθετημένο σε ένα κελάρι θα μειώσει την ατμοσφαιρική υγρασία εκεί. Σε ένα διάλυμα, η συγκέντρωση αλάτων θα προσπαθήσει πάντοτε να εξισορροπήσει σε δύο διαφορετικές περιοχές τις συγκεντρώσεις με κίνηση του νερού στην περιοχή υψηλότερης συγκέντρωσης. Αυτή η διαφορά στις συγκεντρώσεις είναι γνωστή ως βαθμίδα δυναμικού ύδατος. Αυτή η ιδιότητα παίζει επίσης ρόλο στην καλλιέργειά μας μέσω μιας διαδικασίας γνωστής ως ώσμωση η οποία περιλαμβάνει ένα ημιπερατό φράγμα που επιτρέπει στο νερό να περάσει αλλά περιορίζει την κίνηση ιόντων ή αλάτων.

Όταν δίνουμε πολλά θρεπτικά συστατικά (υψηλή EC), τα θρεπτικά άλατα προσελκύουν το νερό στο υπόστρωμα για τον εαυτό τους. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τις ρίζες να προσλάβουν το νερό από το υπόστρωμα. Επομένως είναι ακόμη δυνατό να δημιουργήσουμε τέτοιες συνθήκες σε ένα υγρό υπόστρωμα στο οποίο οι ρίζες δεν είναι πλέον σε θέση να προσλάβουν άλλο νερό από το υπόστρωμα. Στην ουσία το υπόστρωμα μετατρέπεται σε «φυσιολογικά στεγνό». Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα φυτά να μην έχουν πλέον διαθέσιμο νερό για διαπνοή (εξάτμιση) ώστε να μπορέσουν να «δροσιστούν». Ακόμα κι αν αυτό αναφέρεται συνήθως ως υπερβολική λίπανση, είναι στην πραγματικότητα μια έλλειψη νερού.

Πώς μπορούμε να χτίσουμε τις διατροφικές αξίες των φυτών

Από τη στιγμή που γίνει η εγκατάσταση μιας καλλιέργειας, θα πρέπει να ρυθμίσουμε την ωσμωτική αξία και ισορροπία των φυτών, την EC των φυτών το συντομότερο δυνατό. Επειδή το φυτό αυξάνει σε όγκο και απορροφά νερό, αυτή η οσμωτική τιμή πέφτει. Η διατροφή στο φυτό ανακατανέμεται και το ίδιο το φυτό γίνεται μαλακό και ανοιχτόχρωμο. Αυτό το καθιστά πολύ ευαίσθητο στην αφυδάτωση επειδή το νερό μπορεί πολύ εύκολα να απομακρυνθεί από το φυτό σε αυτή τη φάση.

ec3

Δυνατά φυτά

Με την επίτευξη θετικής τιμής EC στο φυτό, στην ουσία δημιουργούμε ένα φυτό πιο ικανό να απορροφά το νερό και να το διατηρεί. Εξαιτίας αυτού, το φυτό δεν επιτρέπει στο νερό του να εξατμιστεί πολύ εύκολα, ώστε να μην χάσει το νερό που απορρόφησε πολύ σύντομα. Με τα φυτά που είναι πολύ μαλακά, η ένταση του φωτός θα πρέπει να μειωθεί ή ο αριθμός ωρών φωτισμού θα πρέπει να μειωθεί για να αποφευχθεί μια υδατική ανισορροπία στο τέλος της ημέρας.

Παρόλο που η EC διαδραματίζει σημαντικό ρόλο, σίγουρα δεν είναι ο μόνος παράγοντας που επηρεάζει τα υδατικά αποθέματα του φυτού. Ο συνολικός έλεγχος του κλίματος γύρω από το φυτό επηρεάζει τις διαδικασίες στις οποίες ανήκει και η EC.

Διατροφικές ανάγκες φυτού

Η σωστή τιμή της EC στο φυτό και στο υπόστρωμα, θα πρέπει να γίνει λαμβάνοντας υπόψη τις απαιτήσεις της ανάπτυξης του φυτού. Αυτή η απαίτηση ελέγχεται από την αφομοίωση. Όσο μεγαλύτερο είναι το φυτό, τόσο περισσότερες ποσότητες θρεπτικών συστατικών απαιτούνται. Αυτά τα θρεπτικά συστατικά είναι εν μέρει κλειδωμένα στο φυτό και μετατρέπονται σε χρησιμοποιήσιμα αμινοξέα, έλαια, λίπη κλπ., αλλά υπάρχει επίσης ένα ποσοστό που παραμένει στους χυμούς του φυτού και αυτό καθορίζει την εσωτερική EC. Το κάλιο είναι ένα από τα πιο σημαντικά διατροφικά στοιχεία αυτής της διαδικασίας.

Μόλις ολοκληρωθεί η φυτική ανάπτυξη, το φυτό μπορεί να απορροφήσει μεγάλες ποσότητες καλίου για την εσωτερική ωσμωτική αξία και για την ανάπτυξη των ωοθηκών των ανθέων. Ωστόσο, αυτή η αυξανόμενη πρόσληψη του καλίου, κάποια στιγμή φτάνει στο τέλος της. Περίπου στο 60% της ολοκλήρωσης του βιολογικού κύκλου του φυτού, αυτό θα έχει αρκετά αποθέματα των θρεπτικών ουσιών που βρίσκονται στο υπόστρωμα. Σε αυτό ακριβώς το χρονικό όριο, αρχίζει το παιχνίδι των ισορροπιών των θρεπτικών αποθεμάτων του φυτού για τον παραγωγό.

Για την καλύτερη κατανόηση του εν λόγω παιχνιδιού, ας δούμε το παρακάτω παράδειγμα:

Έχουμε ένα δοχείο που περιέχει 10 λίτρα διαλύματος λιπάσματος με EC 2.0 mS / cm. Αυτό σημαίνει ότι το δοχείο περιέχει 20 γραμμάρια θρεπτικών αλάτων (θρεπτικό απόθεμα). (2,0 g / l Χ 10 λίτρα). Όταν 9 λίτρα νερού εξατμίζονται, 1 λίτρο νερού παραμένει που έχει EC 20 (EC = 20 γραμμάρια αλάτι σε 1 λίτρο νερού). Η προσθήκη 9 λίτρων ξανά στο δοχείο, φέρνει το EC στην τιμή του 2,0 mS / cm ξανά. Έτσι, αν χρειαστεί να διατηρήσουμε την EC μεταξύ 2 και 4 mS / cm τότε πρέπει να αναπληρώσουμε το νερό στα 5 λίτρα που αφαιρέσαμε. (4 g / l χ 5 λίτρα = 20 g, EC = 4 mS / cm).

Εάν υπάρχει ένα φυτό στο δοχείο που έχει απορροφήσει 5 γραμμάρια από το διάλυμα, μπορούμε να το καλύψουμε προσθέτοντας νερό αν χρειαζόμαστε να διατηρήσουμε την EC στην τιμή του 2.0. Εάν η δόση νερού είναι 5 λίτρα για παράδειγμα, τότε θα πρέπει να δώσουμε 5 γραμμάρια ή να τα εφαρμόσουμε το συντομότερο δυνατό με μία δόση νερού 5 λίτρων με EC 1,0 (gr / l) ή mS / cm. Ο στόχος εδώ και στην καλλιέργεια, είναι η διατήρηση της EC.

ec4

Το παραπάνω παράδειγμα στην ουσία επεξηγεί τη βασική προϋπόθεση της λίπανσης.

Προσπαθούμε να διατηρήσουμε ένα συγκεκριμένο επίπεδο θρεπτικών στοιχείων στο δοχείο, το οποίο εξασφαλίζει την επαρκή παροχή θρεπτικών στοιχείων στο φυτό. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να μειώσουμε την EC κατά την τελευταία περίοδο. Το υπόστρωμα στα αποστραγγιζόμενα συστήματα μπορεί να διορθωθεί πολύ καλύτερα.

Σε μη αποστραγγιζόμενα συστήματα, το θρεπτικό απόθεμα προστίθεται συνεχώς με τις μεταγενέστερες εφαρμογές λιπασμάτων. Αργά ή γρήγορα, αυτό το θρεπτικό απόθεμα θα φτάσει σε επίπεδα στα οποία το φυτό δεν μπορεί πλέον να προσλάβει νερό, οπότε στην πραγματικότητα θα προκληθεί η εκροή νερού από τους ιστούς των φυτών.

Συμπερασματικά, η EC, εκτός από μονάδα λίπανσης είναι επίσης και ένας μηχανισμός ελέγχου του κλίματος που σχετίζεται με την απορρόφηση νερού.

Τα φυτά πρέπει να ξεκινούν με χαμηλές τιμές EC, οι οποίες στη συνέχεια αυξάνονται όσο το δυνατόν γρηγορότερα προκειμένου να εξασφαλιστούν οι διατροφικές απαιτήσεις του φυτού καθώς και να αυξηθεί η εσωτερική οσμωτική αξία για τη δημιουργία ισχυρών φυτών.

Το φυτό δεν απαιτεί σχεδόν καθόλου περαιτέρω λίπανση κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων καλλιέργειας. Συνεχίζουμε να παρέχουμε τη θρεπτικά συστατικά μόνο για να διατηρήσουμε τα θρεπτικά αποθέματα στο υπόστρωμα και να διατηρήσουμε σταθερή την EC. Αυτό γενικά έχει σαν αποτέλεσμα την μείωση των τιμών της EC ακόμη και με εβδομαδιαία έκπλυση του εδάφους.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας