Πέμπτη, 10 Μαΐου 2018

H επίδραση του Nodius® F-Kin Ε2DA στην αύξηση μεγέθους των καρπών ακτινιδίων

Agrology
H επίδραση του Nodius® F-Kin Ε2DA στην αύξηση μεγέθους των καρπών ακτινιδίων

Ένα από τα Success Story της Agrology, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το εργαστήριο δενδροκομίας του ΑΠΘ και μελετά τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της χρήσης του Nodius® F-Kin στην αύξηση του μεγέθους των καρπών ακτινιδίων. 

Μιχαηλίδης Μιχαήλ1, Καραγιάννης Ευάγγελος1, Μολασιώτης Αθανάσιος1, Πυρώτης Σταύρος2, Παπαοικονόμου Μιχαήλ2

1.Εργαστήριο Δενδροκομίας, Τμήμα Γεωπονίας, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, 541 24, Θεσσαλονίκη

2.Agrology ΑΒΕΕ, ΒΙ.ΠΕ.Θ. 570 22 Σίνδος

Εισαγωγή

Πρωταρχικά στοιχεία για την κερδοφορία των παραγωγών ακτινιδίου αποτελούν η συνολική εμπορεύσιμη παραγωγή και η ποιότητα των καρπών με κυρίαρχο στοιχείο το μέγεθος των καρπών.

Το μέγεθος των νωπών καρπών στη πλειονότητα των περιπτώσεων καθορίζει και την τελική τιμή για τον παραγωγό, εφόσον οι υπόλοιπες παράμετροι (χρώμα, σχήμα) παραμένουν αμετάβλητες. Ειδικότερα στην περίπτωση των καρπών της ακτινιδιάς το μέγεθος αποτελεί έναν από τους κρισιμότερους παράγοντες για την εμπορευσιμότητά τους, καθώς οι μικροί σε μέγεθος καρποί (<100 gr) δεν είναι επιθυμητοί για τους καταναλωτές, με το βέλτιστο μέγεθος να προσδιορίζεται στα 125 gr [1]. Η κύρια ποικιλία ακτινιδιάς που καλλιεργείται στην Ελλάδα είναι η ‘Hayward’ και δευτερευόντως η ποικιλία ‘Tsechelidis’, η οποία παρουσιάζει κατά τη συγκομιδή αυξημένο μέγεθος καρπού σε ποσοστό έως και 30% [2]. Οι παράγοντες, οι οποίοι επιδρούν κυρίως στο μέγεθος των καρπών ακτινιδιάς είναι η επικονίαση και συγκεκριμένα ο αριθμός των σπερμάτων ανά καρπό, το υψηλό ή χαμηλό φορτίο πρέμνων και η ορθολογική λίπανση της καλλιέργειας [3], [4].

Συνεπώς, στοχεύοντας στην αύξηση του μεγέθους των ακτινιδίων, της συνολικής παραγωγής και κατ’ επέκταση στην αυξημένη πρόσοδο για τον παραγωγό, στην παρούσα εργασία εφαρμόστηκε το σκεύασμα βιοδιεγέρτη της εταιρίας Agrology Nodius® F-Kin σε εμπορικό οπωρώνα ακτινιδιάς στην περιοχή της Κεντρικής Μακεδονίας. Το Nodius® F-Kin  επιδρά σε ποικίλα βιοχημικά μονοπάτια και οδηγεί σε βελτίωση των παραγωγικών χαρακτηριστικών των πρέμνων της ακτινιδιάς, καθώς διαπιστώθηκε ότι μπορεί να αυξήσει το τελικό μέγεθος των καρπών μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο το ποσοστό των μη εμπορεύσιμων καρπών και κατά συνέπεια να αυξήσει τη συνολική εμπορεύσιμη παραγωγή.

Nodius® F-Kin – Ο ΥΠΕΡΔΙΕΓΕΡΤΗΣ

Το Nodius® F-Kin είναι ένα εξειδικευμένο σκέυασμα Θρέψης, που ενσωματώνει την αποκλειστική τεχνολογία E2 DA και διανέμεται αποκλειστικά από την Agrology. Αποτελεί ένα Ισχυρό Ρυθμιστή Ανάπτυξης με Υψηλή Βιολογική Δράση.

Μοναδικά Χαρακτηριστικά

  Αυξάνει το μεγέθος των καρπών

► Βελτιώνει την ανθοφορία και την καρπόδεση

► Περιορίζει τον αριθμό των καρποπτώσεων

► Βελτιώνει τη ανάπτυξη του ριζικού συστήματος

► Επιτυγχάνει την ομοιομορφία των καρπών

► Εμποδίζει τη γήρανση των φύλλων

► Ενισχύει το μεταβολισμό των φυτών

Υλικά και Μέθοδοι

Το σκεύασμα Nodius® F-Kin εφαρμόστηκε σε εμπορικούς οπωρώνες ακτινιδιάς, σε σχήμα διαμόρφωσης ημικρεβατίνα στην περιοχή των Γιαννιτσών (Νομός Πέλλας). Η εφαρμογή πραγματοποιήθηκε σε 1 στρέμμα τόσο για την ποικιλία ‘Hayward’ όσο και για την ποικιλία ‘Tsechelidis’ και σε πρέμνα ηλικίας 8 και 10 ετών, αντίστοιχα, όπως περιγράφεται στον Πίνακα 1.

Η δειγματοληψία στις δύο ποικιλίες πραγματοποιήθηκε την ημέρα της εμπορικής συγκομιδής με βάση τα διαλυτά στερεά συστατικά των καρπών του μάρτυρα. Αρχικά, από τις δύο ποικιλίες συγκομίστηκαν συνολικά οι καρποί του ενός στρέμματος (μάρτυρας και σκεύασμα) και προσδιορίστηκε η απόδοση ανά στρέμμα καλλιέργειας. Ακολούθησε η τυχαιοποιημένη δειγματοληψία των καρπών τόσο για την ποικιλία ‘Hayward’ όσο και για την ποικιλία ‘Tsechelidis’ από 200 καρπούς ανά μεταχείριση και ποικιλία. Οι καρποί μεταφέρθηκαν στο εργαστήριο Δενδροκομίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης όπου προσδιορίστηκαν το βάρος (gr) καρπού, η συνεκτικότητα της σάρκας και του εσωτερικού λευκού κυλίνδρου (κολλουμέλας, kg), η ξηρά ουσία (%) και τα διαλυτά στερεά συστατικά (ΔΣΣ, % brix).

Η στατιστική ανάλυση πραγματοποιήθηκε με το στατιστικό πακέτο SPSS (SPSS v21.0, Chicago, ΗΠΑ) και ο προσδιορισμός των διαφορών μεταξύ μάρτυρα και σκευάσματος με το κριτήριο t-test σε επίπεδο σημαντικότητας 5%.

nodius2

Εικόνα 1. Πρόγραμμα Θρέψης ανά βλαστικό στάδιο ανάπτυξης.

nodius agrotypos1 jpeg 1024x217

Πίνακας 1. Πειραματικός σχεδιασμός εφαρμογών του σκευάσματος Nodius® F-Kin σε εμπορικό οπωρώνα ακτινιδιάς στις ποικιλίες ‘Hayward’ και ‘Tsechelidis’.

Αποτελέσματα

Το Nodius® F-Kin παρουσίασε στατιστικώς σημαντική διαφοροποίηση έναντι του μάρτυρα στο μέγεθος/βάρος των καρπών τόσο στην ποικιλία ‘Hayward’ όσο και στην ποικιλία ‘Tsechelidis’. Ειδικότερα, καταγράφηκε μεσοσταθμική αύξηση του βάρους κατά 27 και 28% για τις ποικιλίες ‘Hayward’ και ‘Tsechelidis’, αντίστοιχα (Σχήμα 1).

Επιπλέον, η αύξηση του μεγέθους επηρέασε καθοριστικά και την απόδοσή της σε τόνους ανά στρέμμα όπου διαπιστώθηκε μεσοσταθμική αύξηση 24% και 25% για τις ποικιλίες ‘Hayward’ και ‘Tsechelidis’, αντίστοιχα (Σχήμα 1).

Η συνολική αύξηση της εμπορεύσιμης παραγωγής ήταν 970 κιλά/στρέμμα για την ποικιλία ‘Tsechelidis’ και 800 κιλά/στρέμμα για την ποικιλία ‘Hayward’. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπόλοιπες παράμετροι (συνεκτικότητα σάρκας και κολλουμέλας, ΔΣΣ και ξηρή ουσία) που καθορίζουν την ποιότητα των καρπών ακτινιδίας δεν διαφοροποιήθηκαν μεταξύ του σκευάσματος και του μάρτυρα (Πίνακας 2).

nodius agrotypos2 jpeg 804x1024

Σχήμα 1. Βάρος καρπών και απόδοση των ποικιλιών ‘Hayward’ και ‘Tsechelidis’. Διαπιστώθηκαν στατιστικώς σημαντικές διαφορές μεταξύ του σκευάσματος Nodius® F-Kin και του μάρτυρα με βάση τον έλεγχο του κριτηρίου t-test. Στο άνω μέρος διακρίνονται καρποί ακτινιδίου στους οποίους είχε εφαρμοστεί το σκεύασμα Nodius® F-Kin (δεξιά) στις δύο ποικιλίες.

nodius agrotypos3 jpeg 1024x627

Πίνακας 2. Προσδιορισμός της συνεκτικότητας σάρκας και της κολλουμέλας, ΔΣΣ και ξηρά ουσία των ποικιλιών ‘Hayward’ και ‘Tsechelidis’ του σκευάσματος Nodius® F-Kin έναντι του μάρτυρα κατά τη συγκομιδή. Παρατίθεται ο μέσος όρος και η τυπική απόκλιση (τιμές σε παρένθεση) των προαναφερόμενων ποιοτικών χαρακτηριστικών.

Συμπεράσματα

O Υπερδιεγέρτης Nodius® F-Kin της Agrology, αύξησε σημαντικά την εμπορεύσιμη παραγωγή, καθώς και το μέγεθος/βάρος των καρπών ακτινιδιάς στις δύο ποικιλίες (‘Hayward’ και ‘Tsechelidis’), μειώνοντας το ποσοστό των μικρών (<100 gr) σε μέγεθος εμπορεύσιμων καρπών και διατηρώντας ταυτόχρονα τις ποιοτικές παραμέτρους των καρπών.

Βιβλιογραφία

[1]       S. R. Jaeger et al., “Determining consumer purchase intentions: The importance of dry matter, size, and price of kiwifruit,” J. Food Sci., vol. 76, no. 3, pp. 177–184, 2011.

[2]       T. Sotiropoulos et al., “‘Tsechelidis’ kiwifruit,” HortScience, vol. 44, no. 2, pp. 466–468, 2009.

[3]       A. Ainalidou, K. Karamanoli, U. Menkissoglu-Spiroudi, G. Diamantidis, and T. Matsi, “CPPU treatment and pollination: Their combined effect on kiwifruit growth and quality,” Sci. Hortic. (Amsterdam)., vol. 193, pp. 147–154, 2015.

[4]       M. Vasilakakis, K. Papadopoulos, and  E. Papageorgiou, “Factors affecting the fruit size of‘ Hayward’ kiwifruit.,” Int. Symp. Kiwifruit, vol. 444, 1995.

Ενημερωθείτε αναλυτικά για το Nodius® F-Kin από το εξειδικευμένο προσωπικό της Agrology.

Μάθετε ποιος είναι ο υπεύθυνος γεωπόνος – πωλητής της περιοχής σας ΕΔΩ!

AGR Logo EN

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας