Πέμπτη, 13 Δεκεμβρίου 2018

Πώς οι ωκεανοί μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά;

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Πώς οι ωκεανοί μπορούν να βοηθήσουν τα φυτά;

Οι ωκεανοί είναι εξαιρετικά πλούσιοι σε μεταλλικά στοιχεία και θρεπτικά συστατικά. Στη διάρκεια εκατομμυρίων ετών, τεράστιες ποσότητες μεταλλικών στοιχείων καταλήγουν σε ποτάμια, λίμνες και θάλασσες.

Σχεδόν κάθε ένα στοιχείο του περιοδικού πίνακα βρίσκεται σε οποιοδήποτε δείγμα νερού ωκεανού.

Ακόμη και μια μικρή ποσότητα ύδατος πλούσιου σε μεταλλικά στοιχεία από την επιφάνεια της θάλασσας είναι από καιρό γνωστό ότι ενισχύει το έδαφος και προάγει την ανάπτυξη των ωφέλιμων μικροβίων που του δίνουν ζωή.

Τα ψάρια, τα οστρακοειδή και τα φύκια έχουν εμπλουτίσει τα χωράφια και τους κήπους για χιλιετίες. Σήμερα, τα απόβλητα θρεπτικών συστατικών από την επεξεργασία των ψαριών δημιουργούν πλούσια λιπάσματα.

Ωκεάνια ορυκτά

Το νερό των ωκεανών συγκρατεί ένα πλήθος θρεπτικών συστατικών απαραίτητων για τη ζωή.

Διάφορες ερωτήσεις όμως θα μπορούσαν να προκύψουν: μήπως το θαλασσινό νερό περιέχει πολύ αλάτι, μήπως επίσης περιέχει πολλούς ρύπους;

SEA SHELLS 900

Ας πάρουμε ένα-ένα τα ερωτήματα:

Τα ορυκτά στοιχεία του νερού των θαλασσών ρυθμίζουν στην ουσία το περιεχόμενο νάτριο στο αλάτι, το οποίο και είναι πολύ κοντά στις τιμές του ανθρωπίνου αίματος, ρυθμισμένο σε ουδέτερο pH.

Όσον αφορά στους ρύπους των θαλασσών, πραγματικά υπάρχει τρόπος να εντοπισθούν ύδατα απαλλαγμένα ρύπων και αυτά να χρησιμοποιηθούν.

Θα μπορούσε κανείς να σκεφτεί πως από τη στιγμή που το νερό των ωκεανών είναι δωρεάν, γιατί να μη χρησιμοποιείται αυτούσιο στις καλλιέργειες; Για ακόμη μια φορά, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά.

► Η μεταφορά του νερού από μόνη της κοστίζει

► Πολλές αγροτικές περιοχές δεν έχουν πρόσβαση στη θάλασσα.

► Η εφαρμογή απευθείας θαλασσινού νερού στις καλλιέργειες δεν τις βλάπτει αλλά η απομάκρυνση του νατρίου μετά από την ανάλογη επεξεργασία επιτρέπει μεγαλύτερες εφαρμογές για μεγαλύτερες περιόδους οπότε και καλύτερα αποτελέσματα.

Υπολείμματα οστρακοειδών

Τα βρώσιμα οστρακοειδή περιλαμβάνουν μαλάκια, όπως μύδια, χτένια και στρείδια με σκληρά ασβεστολιθικά κελύφη, και καρκινοειδή, μια κατηγορία αρθροπόδων που περιλαμβάνει καβούρια, γαρίδες και αστακούς. Τα καρκινοειδή έχουν αρθρωτά πόδια και ένα κελυφωτό ή εξωτερικό σκελετό μεγάλης περιεκτικότητας σε χιτινή.

Τα κελύφη των οστράκων μπορούν και ταχύτερα σε σχέση με τον ασβεστόλιθο να αυξήσουν τις τιμές του Ph του εδάφους και επιπροσθέτως περιέχουν πολλά ιχνοστοιχεία.

Το κέλυφος του τεμαχισμένου στρειδιού έχει την ακόλουθη ακαθάριστη ανάλυση: 56% ανθρακικό, 37.7% ασβέστιο, 1.2% μαγνήσιο, 0.73% θείο, 0.57% νάτριο και 0.21% φώσφορο. Αυτά τα ποσά μπορεί να διαφέρουν.

Sea Shells 006 1170x0 c center

Η υπερβολική χρήση όμως των οστρακοειδών, μπορεί να προκαλέσει διάφορα προβλήματα:

► Το θείο που υπάρχει στα όστρακα προσθέτει οξύτητα.

► Οι υψηλές ποσότητες ασβεστίου μπορούν να εμποδίσουν την πρόσληψη του μαγνησίου αλλά κα άλλων σημαντικών ιχνοστοιχείων.

Τα κελύφη των καβουριών και αστακών αποτελούν μια εξαιρετική πηγή θρεπτικών συστατικών (12-23% Ca  και έως 1%). Σαφώς και η ανάλυση των θρεπτικών συστατικών κάθε φορά διαφέρει, αναλόγως της περιοχής αλίευσης αλλά και του είδους του όστρακου.

Επίσης επιτυγχάνεται η δημιουργία ενός βαθύτερου ριζικού συστήματος, διατήρηση της εδαφικής υγρασίας και οικοδόμηση της οργανικής ουσίας.

Δεδομένου ότι τα κελύφη καβουριών και αστακών έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε χιτίνη, προάγουν την ανάπτυξη βακτηρίων που καταναλώνουν χιτίνη στο έδαφος. Αυτό θα βοηθήσει έμμεσα στην αντιμετώπιση φυτοπαθογόνων νηματωδών και επιβλαβών σαλιγκαριών.

Λίπασμα από φύκια

Το πιο συνηθισμένο λίπασμα από φύκια προέρχεται από το Ascophyllum nodosum. Είναι ένα ταχέως αναπτυσσόμενο καφέ φύκι που είναι πλούσιο σε οξυγόνο και εξαιρετικά υψηλής περιεκτικότητας σε σημαντικά στοιχεία όπως ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός, το μαγγάνιο και το βόριο, με επιπλέον 60 έως 80 άλλα ιχνοστοιχεία.

Αυτού του είδους τα λιπάσματα είναι προϊόντα τα οποία μπορεί να περιέχουν διαλυτή σκόνη φυκιών, υγρό εκχύλισμα φυκιών τα οποία όμως όλα περιέχουν οργανικές ενώσεις που αποτελούν τροφή των ωφέλιμων μικροοργανισμών του εδάφους. Επίσης, αποτελούν μια πλούσια πηγή ρυθμιστών ανάπτυξης, βιοδιεγερτών, κυτοκινινών, αυξινών και γιββερελινών.

Η εφαρμογή φυκιών Kelp στο έδαφος προκάλεσαν επιμήκυνση της κυτταρικής διαίρεσης με αποτέλεσμα την αυξημένη ανάπτυξη σε όλα τα φυτά. Επίσης τα φύκη κατά την εφαρμογή τους στο έδαφος προκάλεσαν μια αύξηση της τάξεως του 67-175% της ρίζας.

Στην περίπτωση των σκευασμάτων φυκιών, διαφυλλικής εφαρμογής, αυτά καθιστούν τα θρεπτικά συστατικά άμεσα διαθέσιμα στα φυτά. Επίσης, προωθείται η πρώιμη άνθηση,η καρπόδεση και η γρηγορότερη και καλύτερη φυλλική ανάπτυξη. Επίσης υπάρχουν δείγματα εξάλειψης του ωιδίου.

2 oceanacidifi

Η μαννιτόλη στα φύκια αυξάνει την απορρόφηση των φυτικών θρεπτικών ουσιών στο έδαφος και σε άλλα μέσα ανάπτυξης και φαίνεται να παίζει ρόλο στην αντιμετώπιση του στρες από οποιαδήποτε πηγή. Άλλες ενώσεις που περιέχουν τα φύκια, επιταχύνουν τη διάσπαση των σακχάρων και των υδατανθράκων και διεγείρουν τα αζωτοδεσμευτικά βακτήρια, γεγονός που αυξάνει έμμεσα την απορρόφηση του αζώτου καθώς και άλλων θρεπτικών ουσιών. Το αποτέλεσμα είναι η ενίσχυση της ζωτικότητας των φυτών και η σημαντική αύξηση της απόδοσής τους.

Τα φύκια συμβάλλουν στη γενική φυτοπροστασία των καλλιεργειών.

Περιέχουν ουσίες που έχουν την ικανότητα να απωθούν ορισμένα επιβλαβή έντομα, μύκητες και βακτήρια, οι οποίες ουσίες είναι οι ίδιες που προστατεύουν τα φύκη όταν αυτά βρίσκονται στους ωκεανούς.

Ωραία ως εδώ. Σίγουρα όμως υπάρχουν και μειονεκτήματα…

► Από μόνα τους τα θαλάσσια φύκη δεν είναι ικανά να αποδώσουν στα φυτά τις απαιτούμενες ποσότητες αζώτου.

► Τα φύκη αποτελούν καλή πηγή P, K, Ca και Mn και Ca, καθώς επίσης μειώνουν τις τιμές του pH. Βέβαια όλα τα φυτά δεν το θέλουν αυτό.

Λίπασμα από ψάρια

Ο σκελετός των ψαριών είναι πλούσιος σε Ca, P  και Mg, καθώς η σάρκα τους είναι πλούσια σε ποσότητες N.

Ήδη έχουμε αναφέρει στοιχεία απαραίτητα για τα φυτά.

Υπάρχουν όμως κάποιες προδιαγραφές που θα πρέπει ένα λίπασμα ψαριού να πληροί ώστε να είναι και κατάλληλο για χρήση:

Θα πρέπει να είναι απαλλαγμένο τοξινών, συμπεριλαμβανομένου του υδραργύρου και του καδμίου, εάν τα ψάρια προέρχονται από μολυσμένο νερό, ανοικτά από τα αστικά και βιομηχανικά κέντρα.

Τα περισσότερα προϊόντα θρέψης αυτού του είδους είναι γαλακτώματα. Αυτά τα γαλακτώματα παρασκευάζονται από ψάρια–σκουπίδια, δηλαδή ψάρια που δεν καταναλώνονται από τους ανθρώπους και αλιεύονται από περιοχές εκτεθειμένες σε ρύπους.

shutterstock 519883603

Επίσης σημαντικό είναι να αναφερθεί πως όλα αυτά τα ευεργετικά χαρακτηριστικά των καθαρών ψαριών, αφορούν σε ψάρια θάλασσας και όχι λιμναία, τα οποία και συνήθως περιέχουν υψηλά ποσοστά  υδραργύρου.

Το καλύτερο λίπασμα ιχθύων παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας μια διαδικασία υδρόλυσης.

Αυτό σημαίνει ότι αντί να μαγειρεύεται, το ψάρι υγροποιείται με ένζυμα. Συνήθως κατασκευάζονται από διάφορα είδη βρώσιμων ψαριών. Το μέρος του ψαριού που έχει απομείνει αφού αφαιρεθεί το φιλέτο για κατανάλωση από τον άνθρωπο, χρησιμοποιείται για την παρασκευή αυτών των προϊόντων. Θα πάρετε μια πλήρη γκάμα θρεπτικών συστατικών, βιταμινών, αμινοξέων, ενζύμων και αυξητικών ορμονών.

Τα προϊόντα θρέψης ιχθύων θα πρέπει να προέρχονται από ψάρια που αλιεύονται σε απόσταση τουλάχιστον 5 km από την ακτή. Ο Β. Ατλαντικός είναι μία πολύ καλή πηγή αλίευσης καλής ποιότητας ψαριών.

Επίσης, τα υδρολυμένα προϊόντα ψαριών έχουν πολύ καλύτερη οσμή από τα γαλακτώματα.

Εναλλακτικές μορφές θρέψης οι οποίες μπορούν να χρησιμοποιηθούν επικουρικά και συμπληρωματικά, αφού γίνει η κατάλληλη έρευνα αγοράς, και να αποδώσουν εξαιρετικά αποτελέσματα.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας