Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022

Παράγοντες που επηρεάζουν την κρίσιμη θρεπτική συγκέντρωση στα φυτά

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Παράγοντες που επηρεάζουν την κρίσιμη θρεπτική συγκέντρωση στα φυτά
Κάθε θρεπτικό στοιχείο χαρακτηρίζεται από μια κρίσιμη συγκέντρωση στο φυτικό σώμα, η οποία εξασφαλίζει την κανονική ανάπτυξη του φυτού. Συγκεντρώσεις πλέον της κρίσιμης προκαλούν συνήθως αύξηση της βιομάζας έως ορισμένου ορίου.

Αντίθετα, συγκεντρώσεις χαμηλότερες της κρίσιμης ενδέχεται να προκαλούν τροφοπενία. 

H κρίσιμη συγκέντρωση κάθε θρεπτικού στοιχείου αποτελεί ένα μέτρο των αναγκών του φυτού για το στοιχείο αυτό. Όταν δεν ικανοποιούνται ή ικανοποιούνται μερικώς οι απαιτήσεις των φυτών για ένα ή περισσότερα θρεπτικά στοιχεία, παρατηρούνται νοσηρές καταστάσεις στην ανάπτυξη τους με χαρακτηριστικά συμπτώματα, τα οποία μπορούν να οδηγήσουν ακόμη και στον θάνατο του φυτικού οργανισμού.

An overview of microbe mediated nutrient uptake in plants Q640

Διάφοροι παράγοντες που αναφέρονται απευθείας στα χαρακτηριστικά του φυτού επηρεάζουν τη συγκέντρωση των θρεπτικών στα φύλλα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνονται το είδος του φυτού, η ηλικία του φυτικού ιστού όπως και άλλοι παράγοντες.

Ποικιλία:

η κρίσιμη θρεπτική συγκέντρωση ποικίλλει μεταξύ των φυτικών ειδών αλλά και μεταξύ ποικιλιών. Οι ποικιλίες ή τα υποκείμενα ενός είδους διαφέρουν στην ικανοτητά τους να προσλαμβάνουν θρεπτικά στοιχεία από το έδαφος. Ακόμη και αν ή πρόσληψη των θρεπτικών στοιχείων διαφέρει στις διάφορες ποικιλίες, η κρίσιμη συγκέντρωση πιθανότατα δεν διαφέρει.

Ηλικία του φυτικού ιστού:

η ηλικία του φυτικού ιστού επηρεάζει τη συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων και αυτή μεταβάλλεται ουσιαστικά από το έδαφος, το κλίμα ή τις καλλιεργητικές συνθήκες.

Είδος φυτικού ιστού:

η κρίσιμη συγκέντρωση διαφέρει ανάλογα με το είδος του φυτικού ιστού που χρησιμοποιείται (έλασμα, μίσχος ). Έτσι για τα φυλλοβόλα οπωροφόρα χρησιμοποιούνται φύλλα από αιχμές ή από μέσο των ετήσιων βλαστών. Για το αμπέλι και τα τεύτλα χρησιμοποιείται ο μίσχος των φύλλων. 

Άλλοι παράγοντες

Άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν την κρίσιμη συγκέντρωση των θρεπτικών στοιχείων είναι οι κλιματολογικές συνθήκες όπως:

► η υγρασία εδάφους,

► η θερμοκρασία,

► το φώς.

Η ικανοποιητική υγρασία του εδάφους αυξάνει τη βλάστηση και συνεπώς  το επί τοις  % περιεχόμενο σε άζωτο ελαττώνεται, εξαιτίας της αύξησης της ξηρής μάζας.

Ως κρίσιμη θρεπτική συγκέντρωση ενός στοιχείου καλείται η συγκέντρωση αυτού κατά την οποία επιτυγχάνεται το 90% της μέγιστης παραγωγής.  

 

ΠΗΓΕΣ

Γαροφαλάκη, Ε. (2012). Επίδραση της ανεπάρκειας βορίου σε ορισμένους μεταβολίτες του κυτταρικού τοιχώματος των φύλλων της ελιάς (Olea europaea).

Ζαμπέκας, Π. Δ. (2003). Χρήση ηλεκτρικής αγωγιμότητας στην εκτίμηση της γονιμότητας των εδαφών στα πλαίσια της Γεωργίας Ακριβείας (Master's thesis).

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας