Τετάρτη, 19 Ιουνίου 2024

Γιατί οι ντομάτες τα τελευταία χρόνια είναι τόσο άνοστες;

Ecozen
Γιατί οι ντομάτες τα τελευταία χρόνια είναι τόσο άνοστες;

Τις περισσότερες φορές οι κατακόκκινες ντομάτες διαψεύδουν τις προσδοκίες μας, αφού δεν διαθέτουν την νοστιμιά που έχουμε ως ανάμνηση στο μυαλό μας, όπως όταν η γιαγιά ή η μητέρα μας έκοβε και έφτιαχνε σαλάτα από το περιβόλι του σπιτιού!

Μία ομάδα ερευνητών φαίνεται να είναι σε θέση να μας λύσει αυτό το αναπάντητο ερώτημα που απασχολεί σχεδόν ολόκληρη την ανθρωπότητα.

Γιατί οι ντομάτες τα τελευταία χρόνια είναι τόσο άγευστες;

Θα μπορούσε κάποιος να ισχυριστεί ότι φταίει το γεγονός ότι συλλέγονται πράσινες και κατόπιν, μεταφέρονται σε μακρινές αποστάσεις, ή ότι η παραμονή τους σε ψυγεία καταστρέφει τη γεύση τους. Οι ερευνητές ανακάλυψαν μία ακόμη γενετική αιτία που αλλοιώνει τη γεύση της ντομάτας, ακόμη κι αν συγκομιστεί ώριμη. Η αιτία είναι μία γονιδιακή μετάλλαξη που συνέβη από λάθος και ανακαλύφθηκε από τους ίδιους τους παραγωγούς. Η γονιδιακή μετάλλαξη συνέβει σκόπιμα ώστε οι ντομάτες να κοκκινίζουν όταν ωριμάσουν και να επιτυγχάνεται η συγκομιδή τους στο κατάλληλο στάδιο.

Η ανακάλυψη αυτή αποτελεί “ένα κομμάτι του παζλ που απαντά στο γιατί η σύγχρονη ντομάτα δεν είναι νόστιμη” αναφέρει ο Harry Klee, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο της Florida. Αυτή η μετάλλαξη έχει αναπαραχθεί σχεδόν σε όλες τις σύγχρονες ντομάτες στην προσπάθειά μας να δημιουργήσουμε πιο ελκυστικούς καρπούς, μειώσαμε όμως μερικά από τα σημαντικά χαρακτηριστικά που συνδέονται με τη γεύση.

Το αποτέλεσμα της γονιδιακής μετάλλαξης ήταν μια πραγματική έκπληξη, δήλωσε ο James J. Giovannoni από την Υπηρεσία Γεωργικών Ερευνών των Ηνωμένων Πολιτειών, συντάκτης της σχετικής μελέτης. 

Οι καλλιεργητές ανακάλυψαν την ποικιλία αυτή 70 χρόνια πριν και είδαν σ’ αυτή εμπορικές προοπτικές. Στους καταναλωτές αρέσουν οι ντομάτες που είναι κόκκινες, αλλά οι ώριμες κόκκινες ντομάτες είχαν συνήθως ένα πράσινο, κίτρινο ή λευκό “δακτυλίδι” στο πάνω μέρος τους. Αντίθετα σ’ αυτήν την ποικιλία, οι ντομάτες ωρίμαζαν και γινόταν κόκκινες ομοιόμορφα. Επιπλέον, οι παραγωγοί μάζευαν τις καλλιέργειές τους με τη μία, αναφέρει ο ο Dr Giovannoni, καθώς “σε αυτές που είχαν το γονίδιο ενιαίας ωρίμανσης, ήταν πιο εύκολο να προσδιορίσεις το ποιοι καρποί είχαν ωριμάσει.”

tomatoes coloured

Η ερευνήτρια και βιοχημικός Anne Powell του Πανεπιστημίου Davis της Καλιφόρνιας, μετά από μελέτη γονιδίων ζιζανίων που είχαν τοποθετηθεί σε φυτά ντομάτας διαπίστωσε ότι οι ντομάτες γινόταν σκούρες πράσινες όπως οι πιπεριές όταν ωρίμαζαν. Η ερευνήτρια προχώρησε τη μελέτη και διαπίστωσε το πράσινο χρώμα οφειλόταν σε γονίδια της ντομάτας.

Ο λόγος που κάποιες ντομάτες έχουν πράσινο χρώμα συνδέεται με το γεγονός ότι παρουσιάζουν ομοιόμορφη μετάλλαξη. Καθώς αυξάνεται το ποσοστό των καροτενοειδών οι ντομάτες κοκκινίζουν, παράλληλα όμως αλλάζει και η γεύση της ντομάτας.

Για να ελέγξουν εάν η ανακάλυψη τους αυτή ανταποκρίνεται στη πραγματικότητα, οι ερευνητές αξιοποίησαν τη γενετική μηχανική, χρησιμοποιώντας ντομάτες στις οποίες τοποθετήθηκαν ενεργοποιημένα γονίδια ζιζανίων και παράλληλα άφησαν ως έχειν το γνώρισμα της ωρίμανσης. Οι καρποί που προέκυψαν είχαν ομοιόμορφο πράσινο σκούρο χρώμα και στη συνέχεια γινόταν κόκκινο, έχοντας 20-30% περισσότερα σάκχαρα όταν ωρίμαζε. 

Η ερευνήτρια Dr. Powell, επισημαίνει ότι υπάρχει τρόπος για να επιλυθεί το ζήτημα της “άνοστης ντομάτας”. Όπως αναφέρει, αρκετά παλαιότερα είδη ντομάτας (συγκεκριμένα οι ποικιλίες heirloom tomatoes), καθώς και πολλά άγρια είδη δεν παρουσιάζουν τη μετάλλαξη της ομοιόμορφης ωρίμανσης που αλλοιώνει τη γεύση τους. Η ερεύνητρια τονίζει ότι μόνο εάν ενδιαφερθεί η βιομηχανία τροφίμων θα υπάρξουν ελπίδες για την επίλυση του ζητήματος.

Πηγή: ecozen.gr 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας