Δευτέρα, 18 Δεκεμβρίου 2023

Συνοπτικά τα συμπεράσματα του ΕΣΥΦ-AgriBusiness Forum 2023

ΕΣΥΦ
Συνοπτικά τα συμπεράσματα του ΕΣΥΦ-AgriBusiness Forum 2023

Το ΕΣΥΦ-AgriBusiness Forum 2023 με θέμα «Η Φυτοπροστασία καταλύτης για τον μετασχηματισμό των αγροδιατροφικών συστημάτων στην ψηφιακή & πράσινη εποχή», που πραγματοποιήθηκε στις 3-4-5/11/2023 στην Πιερία, έκλεισε τις εργασίες του με απόλυτη επιτυχία και πολλαπλά μηνύματα για την βιωσιμότητα της ελληνικής γεωργίας.

Πολιτεία, θεσμοί, ακαδημαϊκή κοινότητα, ιδιωτικός τομέας, και όλοι οι άμεσα ή έμμεσα εμπλεκόμενοι με την αγροδιατροφή φορείς, οφείλουν να στηρίξουν τον αγροτικό κόσμο για να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις και την αντιπαράθεση μεταξύ «παραγωγιστών» και «περιβαλλοντιστών» στο πεδίο των κατευθύνσεων της νέας ΚΑΠ και της Πράσινης Συμφωνίας (ειδικότερα των στρατηγικών «από το χωράφι στο πιάτο» και της Βιοποικιλότητας), με στόχο την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050.

Η πράσινη μετάβαση οδηγεί σε πτώση της παραγωγικότητας και του γεωργικού εισοδήματος μεταξύ 10-20%. Η αντικατάσταση των χημικών σκευασμάτων, με νέα σκευάσματα χαμηλού κινδύνου σε ικανοποιητικές ποσότητες και προσιτές τιμές για τον παραγωγό απαιτεί πόρους και μεγαλύτερη διάχυση της γνώσης, της καινοτομίας και της ψηφιοποίησης.

Η οδηγία για την μείωση των υφιστάμενων λύσεων φυτοπροστασίας, χωρίς νέες δραστικές να εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή αγορά, σημαίνει ότι τα προβλήματα ανθεκτικότητας θα οξύνονται, νέοι και δευτερεύοντες εχθροί θα γίνονται βασικοί, ενώ η κλιματική κρίση θα συνεχίσει να μεγεθύνει τις προσβολές/ασθένειες στις καλλιέργειες.

Παρόλο που υπάρχουν αυξημένες και αυστηρότερες απαιτήσεις στην διατροφική αλυσίδα, παρατηρείται αδυναμία ενσωμάτωσης νέων τεχνολογιών από τη πλειοψηφία των παραγωγών, που συνδυαστικά με την έλλειψη κατάρτισης, προβαίνουν σε προμήθεια και χρήση παράνομων προϊόντων φυτοπροστασίας

Απαιτείται αλλαγή νομοθετικού πλαισίου στα βιοφυτοπροστατευτικά για την επιτάχυνση εισόδου τους στην αγορά, και για την χρήση νέων τεχνολογιών (Drones). Μείζων ζήτημα η κατάρτιση των παραγωγών και τα οικονομικά κίνητρα που πρέπει να δοθούν για την ενσωμάτωση-χρήση των νέων τεχνολογιών. Η βιομηχανία της φυτοπροστασίας επενδύει σοβαρά κεφάλαια σε έρευνα και ανάπτυξη νέων λύσεων βασισμένων σε βέλτιστες πρακτικές. Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση το 2023 δεν έχει παρέχει καμία νέα έγκριση είτε για συμβατικό, είτε για βιοφυτοπροστατευτικό προϊόν.

Απαιτείται γενετικό υλικό προσαρμοσμένο σε αντοχές στα νέα κλιματικά δεδομένα, σχολαστική εφαρμογή των ορθών γεωργικών πρακτικών και της ολοκληρωμένης διαχείρισης καλλιεργειών, ελέγχου για παράνομα φάρμακα στις πύλες εισόδου της χώρας, ενημέρωση των παραγωγών για κέντρο καταγγελιών παρανόμων προϊόντων και η κατ’ εξαίρεση- έγκριση σκευασμάτων, όπου δεν υπάρχουν αρκετές λύσεις νόμιμων φαρμάκων Φ/Π στην αγορά.

Για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής Farm to Fork, είναι απαραίτητη η επαρκής στελέχωση των αρμόδιων υπηρεσιών, ενώ απαιτείται στενή συνεργασία με την ακαδημαϊκή κοινότητα, την βιομηχανία και τους παραγωγικούς φορείς.

Για να δείτε αναλυτικά το δελτίο του ΕΣΥΦ-AgriBusiness Forum 2023 πατήστε ΕΔΩ 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας