Τετάρτη, 19 Ιουλίου 2017

Φουζίκοκουμ της Ροδακινιάς

Ξαφάκος Γ. Παναγιώτης - Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο Istituto Sperimentale di Frutticoltura a Verona in Italia
Φουζίκοκουμ της Ροδακινιάς

O Fusicoccum amygdali Del. είναι ασκομύκητας της κλάσης Dothideomycetes με κύριους ξενιστές τη ροδακινιά (prunus persica L.) και την αμυγδαλιά (prunus amygdalus), ο οποίος έχει εμφανιστεί στην ευρύτερη περιοχή της Σκύδρας.

Fusicoccum amygdali Del_Canker (Syns: phomopsis amydgali)

Τα σπουδαιότερα συμπτώματα εμφανίζονται στους κλαδίσκους, υπό μορφή βυθισμένων τεφροκαστανών μέχρι καστανών ελκών.

Στην επιφάνεια των ελκών εμφανίζονται πολυάριθμα μελανά μικροσκοπικά στίγματα που είναι τα πυκνίδια του μύκητα και συχνά παρατηρείται έκκριση κόμμεος.

Οι προσβεβλημένοι κλαδίσκοι αργά την άνοιξη ή νωρίς το καλοκαίρι μαραίνονται και ξεραίνονται.

Στα φύλλα εμφανίζονται επί του ελάσματος ακανόνιστες μέχρι κυκλικές, καστανές κηλίδες που αφορίζονται από τους υγιείς πράσινους ιστούς.

Τα προσβεβλημένα φύλλα παραμένουν επάνω στο δέντρο για μεγάλο διάστημα. Η ασθένεια μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα και στους καρπούς.

Το αίτιο της ασθένειας είναι ο αδηλομύκητας Fusicoccum amygdali , ο οποίος διαχειμάζει υπό μορφή μυκηλίου στα έλκη των κλαδίσκων ή ακόμα στα προσβεβλημένα φύλλα.

Οι μολύνσεις του ελάσματος των φύλλων και των ανθέων γίνονται με απευθείας διάτρηση της εφυμενίδας (επιδερμίδας του φύλλου) και των ιστών, οι οποίοι είναι ευπαθείς στις μολύνσεις και οι προσβολές είναι δυνατές κυρίως κατά τη βλαστική περίοδο, εφόσον επικρατεί υγρός και βροχερός καιρός.

Το φθινόπωρο και η άνοιξη είναι οι επικίνδυνες, επιδημιολογικά, εποχές για την επέκταση της ασθένειας.

Phomopsis amygdali

phomopsis amygdali (Delacr.) J.J. Tuset & M.T. Portilla, (1989)_photo 1

Η καταπολέμηση της ασθένειας γίνεται με παρακάτω τρόπους:

► Επιμελής αφάιρεση και καταστροφή με φωτιά όλων των προσβεβλημένων βλαστών.

► Ισορροπημένη λίπανση (περιορισμός του αζώτου)

► Αποφυγή διαβροχής του φυλλώματος

► Συνιστώνται 2-3 ψεκασμοί με κατάλληλα μυκητοκτόνα, ανά 10 ημέρες, το φθινόπωρο κατά την περίοδο της πτώσης των φύλλων οι οποίοι επαναλαμβάνονται και κατά την περίοδο έκπτυξης των οφθαλμών.

Phomopsis amygdali2 3

Photo 2 & 3

Η εξάπλωση και ανθεκτικότητα του μύκητα φαίνεται να εξαρτάται από το μικροκλίμα της περιοχής, το υποκείμενο εμβολιασμού καθώς και την «ευαισθησία» της ποικιλίας.

Η αιτία της ευρείας εξάπλωσης του παθογόνου δεν φαίνεται επομένως να οφείλεται στην εισαγωγή νέων ποικιλιών, αλλά μάλλον στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες που επικρατούν την περίοδο της άνοιξης στην περιοχή.

Σε συνδυασμό μάλιστα με λανθασμένες στρατηγικές άμυνας των φυτών μας και την επιλογή ακατάλληλων μυκητοκτόνων.

Σε γενικές γραμμές τα νεκταρίνια και οι λευκόσαρκες ποικιλίες είναι οι πιο ευπαθείς στους μύκητες.

Ακόμη οι αποστάσεις φύτευσης, ο φωτισμός καθώς και το σχήμα διαμόρφωσης του δένδρου είναι σημαντικές παράμετροι.

Μια ανάλυση εδάφους και μια φυλλοδιαγνωστική θα μας βοηθήσει να προγραμματίσουμε τη λίπανση του οπωρώνα μας διατηρώντας τα δένδρα σε μια ισορροπία μεταξύ βλάστησης και καρποφορίας.

Επιδημιολογία

Το παθογόνο που ευθύνεται για την ασθένεια είναι ο ασκομύκητας Fusicoccum amygdali Del (συν. Phomopsis amygdali (Delacr.) J.J. Tuset & M.T. Portilla, (1989).

Ο μύκητας διαχειμάζει κατά τη διάρκεια του χειμώνα στα μολυσμένα φύλλα του εδάφους, την άνοιξη απελευθερώνονται τα ασκοσπόρια από τα ώριμα περιθήκια και διασκορπίζονται στον αέρα.

Όταν οι συνθήκες είναι ευνοϊκές (υγρασία και υψηλές θερμοκρασίες), τα ασκοσπόρια βλαστάνουν μέσα στο παρέγχυμα του φύλλου και ξεκινάει η διαδικασία της μόλυνσης.

Να επισημάνουμε ότι παρατηρήσεις στη βιολογία του μύκητα έχουν δείξει ότι ο κίνδυνος μόλυνσης ξεκινά στην περίοδο μετά την ανθοφορία στο στάδιο επιμήκυνσης των βλαστών και τα πρώιμα στάδια της ανάπτυξης φρούτων.

Οι συνεχείς βροχοπτώσεις σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν την περίοδο της άνοιξης κάνουν ευνοϊκές τις συνθήκες εξάπλωσης του μύκητα.

Επίσης, όταν το κτήμα συνορεύει με άλλα κτήματα που είναι προσβεβλημένα ο κίνδυνος αυξάνεται όταν μάλιστα ο προσανατολισμός του ανέμου μεταφέρει τα ασκοσπόρια.

Καταπολέμηση

Η λύση του προβλήματος είναι:

► 50% στα καλλιεργητικά μέτρα όπως:

Το κλάδεμα, το πότισμα να πραγματοποιείται τις ώρες της ημέρας, καταπολέμηση των ζιζανίων, συλλογή των μολυσμένων καρπών και βλαστών και καταστροφή τους με φωτιά.

► Και το υπόλοιπο 50% της επιτυχίας πραγματοποιείται με την σωστή στρατηγική χρήσης κατάλληλων μυκητοκτόνων.

Η εναλλαγή δραστικής ουσίας με διαφορετικό τρόπο δράσης για να μην αποκτήσει ο μύκητας ανθεκτικότητα και το σωστό «timing» της εφαρμογής είναι το κλειδί της επιτυχίας.

Να μην ξεχνάμε πάντοτε ότι οι δραστικές ουσίες που θα χρησιμοποιήσουμε θα πρέπει να είναι εγκεκριμένες από το Υπουργείο Γεωργικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και να τηρούμε τις ημέρες πριν την τελευταία επέμβαση (PHI).

 

Πηγές

http://www.caf.wvu.edu/kearneysville/disease_descriptions/fusicom.htm

First Report of Phomopsis amygdali Causing Fruit Rot on Peaches in Greece

http://www.sapecagro.pt/internet/noticias/artigo.asp?id=110

http://america.pink/fusicoccum-amygdali_1643098.html

http://www.coltivarefacile.it/003010_cancro-dei-nodi.html#Identificazione_del_cancro_dei_nodi

photo1: https://www.google.gr/search?q=phomopsis+amygdali&rlz=1C1GGRV_enGR751GR751&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjm6_bS9o_VAhXEBsAKHYrnA8YQ_AUICigB&biw=1280&bih=694#imgrc=Y3Edvr4BmttbFM:
photo2: https://www.google.gr/search?q=phomopsis+amygdali&rlz=1C1GGRV_enGR751GR751&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjm6_bS9o_VAhXEBsAKHYrnA8YQ_AUICigB&biw=1280&bih=694#imgrc=Pftg3I22MkTj1M:
photo3: https://www.google.gr/search?q=phomopsis+amygdali&rlz=1C1GGRV_enGR751GR751&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjm6_bS9o_VAhXEBsAKHYrnA8YQ_AUICigB&biw=1280&bih=694#imgrc=ivxiqGkTYE3gCM:

Σκύδρα, Αύγουστος 2017

Παναγιώτης Γ. ΞΑΦΑΚΟΣ
Ειδικός Δενδροκόμος ειδικευθείς στο
Istituto Sperimentale di Frutticoltura a Verona in Italia.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας