Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2021

Τα οφέλη του χιονιού στην καλλιέργεια του σιταριού

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Τα οφέλη του χιονιού στην καλλιέργεια του σιταριού

Το χιόνι του φετινού χειμώνα θα ωφελήσει εντέλει την καλλιέργεια του σιταριού βάσει των ειδικών. Κατά πολλούς τρόπους, το χιόνι είναι πολύ πιο ευεργετικό από τη βροχή...

Το χιόνι του φετινού χειμώνα θα ωφελήσει εντέλει την καλλιέργεια του σιταριού βάσει των ειδικών. Κατά πολλούς τρόπους, το χιόνι είναι πολύ πιο ευεργετικό από τη βροχή.

ΟΦΕΛΗ

✔  Υγρασία

Προφανώς, το χιόνι προσφέρει στην καλλιέργεια την υγρασία που τόσο αυτή χρειάζεται.

Ο γενικός κανόνας σύμφωνα με τον οποίο 25 εκατοστά χιονιού αντιστοιχούν σε 2.5 εκατοστά βροχής, διαφοροποιείται σαφώς από τη σύσταση του εδάφους.

Ένα από τα πλεονεκτήματα την υγρασίας μέσω του χιονιού είναι πως η υγρασία θα μετακινηθεί μέσα το έδαφος και θα παραμείνει εκεί για αρκετό καιρό. Δεδομένου ότι ο καιρός είναι κρύος, ή τουλάχιστον δροσερός, μετά από χιόνι, πολύ λίγο από αυτό θα εξατμιστεί αμέσως.

landbouw gebied van de wintertarwe onder de sneeuw 22126457

✔  Ανάπτυξη ριζικού συστήματος

Η υγρασία προερχόμενη από το χιόνι βοηθά στην ανάπτυξη και αύξηση του ριζικού συστήματος του σιταριού. Ακόμη και αν η διαδικασία ανάπτυξης του φυτού είναι σε κατάσταση ληθάργου και αυτό δεν αναπτύσσεται σε περιόδους ψυχρών καιρικών συνθηκών, οι ρίζες θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται σε επάρκεια υγρασίας.

✔  Προστασία εδάφους

Το χιόνι καλύπτει το έδαφος και το προστατεύει κατά ένα μεγάλο βαθμό από τους ισχυρούς ανέμους. Εφ 'όσον το έδαφος προστατεύεται από το χιόνι, τα σωματίδια του εδάφους παραμένουν στην επιφάνειά του, εμποδίζοντας έτσι την αιολική διάβρωση για αρκετό χρονικό διάστημα.

✔  Θερμοκρασία εδάφους

Το χιόνι έχει μονωτική επίδραση στο έδαφος διατηρώντας τη θερμοκρασία του αέρα σε πολύ χαμηλά επίπεδα αποφεύγοντας έτσι τη μείωση της θερμοκρασίας του εδάφους και προστατεύοντας το λαιμό του φυτού από το κρύο.

field winter wheat under snow grain covered 48095929

Το χιόνι επίσης διατηρεί το έδαφος θερμότερο κατά τη διάρκεια του χειμώνα προσθέτοντας σε αυτό υγρασία. Περισσότερος χρόνος χρειάζεται για ένα ξηρό και στεγνό έδαφος να μειώσει τη θερμοκρασία του παρά για ένα υγρό.

Ο καλύτερος λοιπόν τρόπος για έναν καλλιεργητή να βελτιώσει τα οφέλη της χιονοκάλυψης της καλλιέργειάς του είναι να διατηρήσει τα φυτικά υπολείμματα στο χωράφι, ειδικά στις περιπτώσεις ανεμόπληκτων περιοχών.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας