Παρασκευή, 08 Ιουλίου 2022

Ζημιές από χαλάζι: Πρώτες βοήθειες για τα πληγωμένα φυτά

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Ζημιές από χαλάζι: Πρώτες βοήθειες για τα πληγωμένα φυτά

Το χαλάζι είναι ένα καιρικό φαινόμενο αρκετά συχνό κατά τους ανοιξιάτικους και καλοκαιρινούς μήνες.

Όσο αξιοσημείωτο και αξιοπερίεργο και αν είναι σαν γεγονός, αυτό που απασχολεί τους περισσοτέρους καλλιεργητές είναι πως προκαλεί πολλές και σοβαρές ζημιές στα φυτά.

Στο πέρασμά του αφήνει τεμαχισμένα και κομμένα φύλλα, κατεστραμμένους καρπούς, πληγωμένους κορμούς δένδρων. Άραγε μπορούν τα χαλαζοχτυπημένα φυτά να επιστρέψουν στην πρότερη κατάστασή τους;

hail5

Ζημιές από χαλάζι

Η ζημιά στα φύλλα των φυτών είναι πιο σοβαρή όταν πέφτει το χαλάζι την άνοιξη. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η πλειοψηφία των φυτών είναι σε έντονη βλαστική ανάπτυξη, σχηματίζονται τα νέα φύλλα και οι νέοι βλαστοί οι όποιοι είναι πολύ επιρρεπείς στην πρόκληση μηχανικών ζημιών. Το χαλάζι μπορεί στην κυριολεξία να καταστρέψει παντελώς τα νεαρά φυτά της άνοιξης. Ένα χαλάζι αργότερα κατά τη διάρκεια της σεζόν θα μειώσει τη συγκομιδή προκαλώντας ζημιές αυτή τη φορά τους καρπούς.

Τα δένδρα που έχουν χτυπηθεί από χαλάζι εμφανίζουν σπασμένα κλαδιά, οι κορυφές τους και οι άκρες τους γίνονται κακοσχηματισμένες και εμφανίζονται σχισμές χαρακτηριστικές του χαλαζιού. Αυτό μπορεί να αυξήσει την πιθανότητα εμφάνισης ασθενειών, εντόμων ή σήψεις.

Σαφώς και τα φυτά με μεγάλη φυλλική επιφάνεια όπως κάποια λαχανικά θα εμφανίσουν και τις μεγαλύτερες ζημιές (τρύπες στα φύλλα, τεμαχισμένες άκρες φυλλώματος κ.α.)

HAIL

Πώς φροντίζουμε χτυπημένα φυτά από χαλάζι

Η βλάβη που προκαλείται από το χαλάζι ποικίλλει αναλόγως του μεγέθους και σχήματος του χαλαζιού, την ταχύτητα του ανέμου της καταιγίδας και τη διάρκεια του συμβάντος. Δύο χωράφια το ένα δίπλα στο άλλο μπορούν να παρουσιάσουν πολύ διαφορετικά επίπεδα ζημίας.

Εντούτοις, υπάρχουν ορισμένοι βασικοί κανόνες που γενικά ισχύουν.

Δεν είναι πάντα εφικτή η αποκατάσταση ζημιών από χαλάζι στα φυτά. Η καλύτερη προσέγγιση είναι να καθαρίσετε τα συντρίμμια και να κόψετε τα σπασμένα στελέχη και φύλλα. Η ζημιά από χαλάζι στα δέντρα μπορεί να απαιτεί κλάδεμα των χτυπημένων κλαδιών.

Εάν το χαλάζι συμβεί την άνοιξη και δεν έχει ακόμη λιπανθεί η καλλιέργεια, τότε η εφαρμογή λιπάσματος μπορεί να βοηθήσει στην επαναδημιουργία νέου φυλλώματος.

Οι χτυπημένοι καρποί θα πρέπει να αφαιρεθούν διότι υπάρχει κίνδυνος να προσελκύσουν επιβλαβή έντομα τα οποία με τη σειρά τους θα προκαλέσουν νέες ζημιές.

Όσον αφορά στα τραύματα που έχουν προκληθεί, αυτά που είναι μικρά και ασήμαντα θα επουλωθούν αλλά σίγουρα θα ωφεληθούν από την εφαρμογή ενός μυκητοκτόνου για την αποφυγή σήψεων.

Τα φυτά στα οποία οι ζημιές είναι μεγάλες και δεν μπορούν να αποκατασταθούν, θα πρέπει καλύτερα να αφαιρεθούν εντελώς και να αντικατασταθούν.

antixalazika

Αποτροπή των ζημιών από το χαλάζι

Αντιχαλαζικά δίχτυα τα οποία τοποθετούνται πάνω από τις καλλιέργειες για την προστασία τους

• Εφαρμογή προληπτικών μυκητοκτόνων όπως ο χαλκός ή βακτηριοκτόνων

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας