Πέμπτη, 28 Σεπτεμβρίου 2017

Καλλιέργειες και μικροκλίμα

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Καλλιέργειες και μικροκλίμα

Μικροκλίμα είναι το κλίμα μιας μικρής περιοχής το οποίο όμως διαφέρει σημαντικά από αυτό της ευρύτερης περιοχής.

Μπορεί να είναι θερμότερο ή πιο κρύο, πιο υγρό ή πιο ξηρό, περισσότερο ή λιγότερο επιρρεπές στους παγετούς.

Τα μικροκλίματα μπορεί να αφορούν περιοχές πολύ περιορισμένης έκτασης - μια προστατευμένη αυλή δίπλα σε ένα κτίριο, για παράδειγμα, που είναι θερμότερη από ένα εκτεθειμένο χωράφι. Ή ένα μικροκλίμα μπορεί να αφορά μια περισσότερο εκτεταμένη περιοχή - μια ζώνη που εκτείνεται αρκετά μίλια εσωτερικά από ένα μεγάλο σώμα νερού το οποίο μετριάζει τις θερμοκρασίες.

Θα πρέπει να έχουμε υπόψιν μας λοιπόν, πως το ιδιαίτερο μικροκλίμα μιας περιοχής μπορεί να έχει αρκετά μεγάλες διακυμάνσεις στις προβλεπόμενες ελάχιστες θερμοκρασίες της περιοχής. Τα προληπτικά μέτρα είναι απαραίτητα.

Επίσης, οι κρύες κοιλάδες μπορεί να είναι επιρρεπείς στους όψιμους παγετούς στο τέλος της άνοιξης και πρώιμους παγετούς φθινοπώρου, καθιστώντας την εποχή καλλιέργειας βραχύτερη από την ενδεικτική.

microclimate

Μεγάλης κλίμακας μικροκλίματα:

✔ Μεγάλα υδάτινα σώματα, όπως οι λίμνες, τα ποτάμια ή ακόμη και η θάλασσα, τείνουν να μετριάζουν τις θερμοκρασίες του αέρα των παρακείμενων εσωτερικών περιοχών. Οι χαμηλές θερμοκρασίες το χειμώνα δεν είναι τόσο ακραίες, και αυτές οι περιοχές είναι λιγότερο επιρρεπείς στους όψιμους ανοιξιάτικους παγετούς και τους πρώιμους του φθινοπώρου. Μικρότερα συστήματα νερού έχουν επίσης το ίδιο αποτέλεσμα, συνήθως σε μικρότερο βαθμό.

✔ Η τοπογραφία έχει βαθιά επίδραση στο μικροκλίμα. Ο ψυχρός αέρας είναι βαρύτερος από τον ζεστό αέρα. Έτσι, τις κρύες χειμωνιάτικες νύχτες ή τις νύχτες όταν ο παγετός είναι προ των πυλών, ο κρύος αέρας ρέει προς τα κάτω και συγκεντρώνεται σε χαμηλά σημεία - ακριβώς όπως το νερό ρέει κάτω από το λόφο και συγκεντρώνεται σε λακκούβες. Τις χειμωνιάτικες νύχτες, μερικές κοιλάδες μπορεί έχουν έως και 10 βαθμούς χαμηλότερη θερμοκρασία σε σχέση με γειτονικές πλαγιές. Αυτές οι κοιλάδες μπορεί επίσης να είναι πιο επιρρεπείς στον παγετό. Οι πλαγιές λόφων μπορεί να μην υποφέρουν τόσο πολύ από παγετό ή χαμηλές θερμοκρασίες τις νύχτες, λόγω παγετού ακτινοβολίας, αλλά εάν είναι εκτεθειμένες, οι χειμωνιάτικοι άνεμοι μπορούν συχνά να προκαλέσουν μεγάλο πρόβλημα. Οι άνεμοι στεγνώνουν τα φυτά τα οποία δεν μπορούν να αποκαταστήσουν την υγρασία που χάνεται μέσω των φύλλων τους όταν το έδαφος είναι παγωμένο. Οι πλαγιές μεταξύ των κρύων κοιλάδων και των ανεμόπληκτων λόφων μπορούν να έχουν διαφορετικά μικροκλίματα ανάλογα με την κατεύθυνσή τους. Οι πλαγιές που βλέπουν στο βορρά αργούν να θερμανθούν την άνοιξη, επειδή λαμβάνουν λιγότερο άμεσο ήλιο, σε σύγκριση με τις πλαγιές που βλέπουν νότια. Αλλά η καλλιέργεια σε πλαγιά με νότιο προσανατολισμό μπορεί να είναι ένα δίκοπο μαχαίρι, ειδικά όταν η ζεστασιά της άνοιξης προάγει την πρόωρη άνθηση των φυτών (ειδικά στα οπωροφόρα δέντρα), με κίνδυνο, αυτά να καταστραφούν από έναν ξαφνικό παγετό.

✔ Περιφράξεις, τοίχοι και μεγάλοι βράχοι μπορούν να προστατεύσουν τα φυτά από τον άνεμο και να εκπέμπουν θερμότητα, δημιουργώντας προστατευμένα σημεία. Μερικές φορές, εάν οι φράκτες εμποδίζουν τον ψυχρό αέρα να διαφύγει, ο κρύος αέρας μπορεί να προκαλέσει τοπικές βλάβες τις κρύες νύχτες.

✔ Ο τύπος εδάφους μπορεί επίσης να επηρεάσει τον παγετό. Τα βαριά και αργιλώδη εδάφη μπορούν να δράσουν σαν τις λειασμένες επιφάνειες, περιορίζοντας τη θερμοκρασία κοντά στο επίπεδο του εδάφους. Τα ελαφρύτερα εδάφη μπορούν να λειτουργήσουν ως μονωτικό στρώμα πάνω από τα θερμότερα υποστρώματα, παγιδεύοντας τη θερμότητα κάτω από το έδαφος και ως εκ τούτου να είναι πιο επιρρεπή στους παγετούς στο επίπεδο του εδάφους.


Πηγές:

Microclimate – Wikipedia.org

Microclimates - OBSERVING NATURAL MICROCLIMATES AND CREATING MICROCLIMATES

Managing the Microclimate Practical Note Spate Irrigation 27 – Spate Irrigation Network Foundation

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας