Παρασκευή, 02 Μαρτίου 2018

Κατανοώντας τις 5 βασικές παραμέτρους μιας ανάλυσης εδάφους

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Κατανοώντας τις 5 βασικές παραμέτρους μιας ανάλυσης εδάφους

Η ανάλυση εδάφους αποτελεί πλέον απαραίτητη προϋπόθεση για κάθε καλλιεργητή, ο οποίος θέλει να θεωρεί τον εαυτό του επαγγελματία στο είδος του.

Μέσω αυτής της πλέον απλής διαδικασίας, ο παραγωγός μπορεί να μάθει με ακρίβεια το τι ακριβώς συμβαίνει στο έδαφός του και τι διαδικασίες πρέπει να ακολουθήσει για τη βελτιστοποίησή του.

Σε μία έκθεση εδαφικής ανάλυσης, εμφανίζονται σίγουρα μεταξύ άλλων, 5 βασικές παράμετροι.

Δε θα θέλατε άραγε να είστε σε θέση να ερμηνεύσετε αυτές τις τιμές;

1. C.E.C (Cation exchange capacity):

Είναι η ικανότητα ανταλλαγής κατιόντων του εδάφους, η οποία αναφέρεται στον αριθμό των αρνητικά φορτισμένων σωματιδίων του εδάφους (κυρίως πηλό και οργανική ύλη) που μπορούν να διατηρήσουν τις θρεπτικές ουσίες των φυτών.

Εκφράζεται σε μονάδες meq / 100g ή cmolc / kg (1 meq / 100g = 1 cmolc / kg).

cec

Τα θετικά φορτισμένα θρεπτικά συστατικά, όπως το κάλιο, το ασβέστιο και το μαγνήσιο, προσελκύονται ηλεκτρικά από σωματίδια αργίλου στο έδαφος.

Άλλα θετικά φορτισμένα στοιχεία, όπως το νάτριο και το υδρογόνο, προσροφώνται επίσης στα σωματίδια του εδάφους. Το νάτριο μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη δομή του εδάφους και τα ιόντα υδρογόνου καθορίζουν το pH του εδάφους.

cec 1

Τα εδάφη που έχουν υψηλότερη CEC θεωρούνται πιο γόνιμα από τα εδάφη με χαμηλότερη CEC, καθώς ενδέχεται να διατηρούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά για μεγαλύτερες χρονικές περιόδους.

Αυτά τα εδάφη έχουν επίσης μεγαλύτερη ικανότητα συγκράτησης νερού. Η γνώση του CEC του εδάφους σας μπορεί να σας βοηθήσει να αποφασίσετε για τη συχνότητα εφαρμογής των λιπασμάτων, καθώς τα εδάφη με υψηλή τιμή CEC απαιτούν λιγότερο συχνές εφαρμογές.

2. Οργανική ουσία:

Αντιπροσωπεύει τα οργανικά συστατικά του εδάφους. Το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από κατάλοιπα φυτών και ζώων. Η οργανική ύλη στο έδαφος συμβάλλει στη δομή του εδάφους, στη γονιμότητα του εδάφους και στην ικανότητα συγκράτησης του νερού από το έδαφος.

soiltest report

Τα εδάφη πλούσια σε οργανική ύλη (4-5%) θα είναι πιο γόνιμα. Η οργανική ύλη σε ένα έδαφος μπορεί να συνεισφέρει άζωτο, φώσφορο και θείο στην καλλιέργεια.

3. Αναλογία απορρόφησης νατρίου:

Το ακρωνύμιο SAR σε μια έκθεση ανάλυσης εδάφους αντιπροσωπεύει το λόγο απορρόφησης νατρίου. Χρησιμοποιείται για την πρόβλεψη προβλημάτων διήθησης του νερού στο έδαφος καθώς και σε προβλήματα της δομής του εδάφους. Το SAR είναι ο λόγος του νατρίου (Na) προς το ασβέστιο (Ca) συν το μαγνήσιο (Mg) στο διάλυμα του εδάφους. Τα εδάφη με SAR μεγαλύτερο από 10 θεωρούνται αλατούχα ή πιο σωστά, εδάφη υψηλής συγκέντρωσης νατρίου.

Αυτά τα εδάφη παρουσιάζουν δομικά προβλήματα, τα οποία οδηγούν σε κακή διήθηση του νερού. Το έδαφος τείνει να διογκώνεται όταν είναι υγρό και να σπάει όταν είναι ξηρό.

4. pH:

Το εδαφικό pH είναι μία από τις σημαντικότερες παραμέτρους μιας εδαφικής ανάλυσης. Η τιμή του pH του εδάφους μπορεί να σας πει πολλά για την πιθανή διαθεσιμότητα φυτικών θρεπτικών συστατικών και για τις πιθανές τοξικότητες άλλων στοιχείων, όπως το αλουμίνιο. Τα εδάφη με ρΗ μεγαλύτερο από 7,0 θεωρούνται αλκαλικά εδάφη. Οι ανεπάρκειες των μικροθρεπτικών συστατικών, όπως η έλλειψη σιδήρου, είναι κοινές στα εδάφη αυτά.

ph

Οι καλλιέργειες που αναπτύσσονται σε εδάφη με pH μικρότερο από 5,5 μπορεί να εμφανίζουν τοξικά συμπτώματα μετάλλων (π.χ. σίδηρο και μαγγάνιο) και ανεπάρκειες άλλων θρεπτικών συστατικών όπως το μαγνήσιο. Η προσθήκη ασβεστούχων υλικών στο εδάφους συνιστάται κυρίως σε τέτοια εδάφη. Η ιδανική περιοχή pH του εδάφους για τις περισσότερες καλλιέργειες είναι μεταξύ 5,8 και 6,5, ένα εύρος τιμών όπου υπάρχουν διαθέσιμα τα περισσότερα θρεπτικά συστατικά για τις καλλιέργειες.

5. E.C (Electrical Conductivity):

Πρόκειται για την ηλεκτρική αγωγιμότητα. Είναι ένα μέτρο της αλατότητας του εδάφους. Η EC είναι αυτή που μετριέται συχνότερα στο εδαφικό διάλυμα.

ec

Οι μονάδες έκφρασης είναι συνήθως ds / m, mmho / cm ή microsimens / cm, όπου 1 ds / m = 1 mmho / cm = 1000 μs / cm.

Η EC είναι ένας από τους ευκολότερους τρόπους για να εκτιμηθούν τα επίπεδα λιπασμάτων στο έδαφος, καθώς και το δυναμικό απόδοσης και η κατάσταση αλατότητας του εδάφους και το κατά πόσο είναι κατάλληλο ένα συγκεκριμένο έδαφος για μία καλλιέργεια.

ec PINAKAS

Οι διαφορετικές καλλιέργειες έχουν διαφορετικά επίπεδα ανοχής στην αλατότητα. Κάτω από ένα συγκεκριμένο όριο, οι αποδόσεις θα μειωθούν. Η μείωση της απόδοσης είναι ανάλογη της αύξησης της EC.

Aggregatestabilitydispersionandflocculationdependsosar

Η υγεία του εδάφους είναι ένα τεράστιο πεδίο μελέτης.

Η εδαφική ανάλυση αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διόρθωση ενός προβληματικού εδάφους με απώτερο σκοπό, τις μεγαλύτερες αποδόσεις.

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας