Παρασκευή, 11 Φεβρουαρίου 2022

Τα «microgreens» ως μια νέα τάση καλλιέργειας και ποια τα πλεονεκτήματα τους

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Τα «microgreens» ως μια νέα τάση καλλιέργειας και ποια τα πλεονεκτήματα τους
Τα «φυτάρια λαχανικών» (microgreens) είναι νεαρά και τρυφερά βρώσιμα φυτάρια που παράγονται χρησιμοποιώντας φυτάρια διαφορετικών ειδών λαχανικών, ποωδών φυτών, αρωματικών βοτάνων, και άγριων βρώσιμων φυτών.

Ανάλογα με το είδος των φυταρίων που έχει χρησιμοποιηθεί, μπορούν να συλλεχθούν, 7-21 μέρες μετά την βλάστηση, όταν τα κοτυληδονόφυλλα έχουν αναπτυχθεί πλήρως και έχουν εμφανιστεί τα πρώτα πραγματικά φύλλα.

Τα microgreens αντιπροσωπεύουν μια νέα κατηγορία λαχανικών με διαφορετικά χαρακτηριστικά σε σύγκριση με τα ήδη γνωστά φύτρα (sprouts) και τα κοινά φρεσκοκομμένα φυλλώδη λαχανικά, επίσης γνωστά ως «baby leaf». Επιπλέον δεν πρέπει να συγχέονται με τα μίνι λαχανικά, γνωστά και ως μικροσκοπικά λαχανικά τα οποία μπορούν να παραχθούν με συγκεκριμένες καλλιεργητικές τεχνικές (μεγάλη πυκνότητα φυτεύσεως και προσχεδιασμένη συγκομιδή) ή να συγχέονται με λαχανικά που γενετικά έχουν μειωμένη ανάπτυξη.

Τα microgreens συγκομίζονται χωρίς τις ρίζες με κοπή των κεντρικών φυταρίων ακριβώς πάνω από τη γραμμή του υποστρώματος που αναπτύσσονται όταν το ύψος τους είναι 3 εώς 10cm. Το βρώσιμο τμήμα αποτελείται από το κεντρικό στέλεχος, τα κοτυληδονόφυλλα  και από τα αναδυόμενα πρώτα πραγματικά φύλλα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, όταν είναι μικρά και τρυφερά, μπορεί επίσης να θεωρηθεί βρώσιμο και το περίβλημα των φυταρίων που παραμένει συνδεδεμένο με τα κοτυληδονόφυλλα.

MICROGREENS

Τα φυτικά είδη ομαδοποιούνται ανάλογα με το ρυθμό ανάπτυξης μετά την σπορά ως:

► Ραπανάκι – μπιζέλι (συγκομιδή στις 7-10 ημέρες),

► Κόκκινο λάχανο – ρόκα (συγκομιδή στις 10-15 ημέρες),

► Παντζάρι, κρεμμύδι, κόλιανδρος, καρότο, βασιλικός (συγκομιδή στις 15-25 ημέρες).

Παρά τα μικρά μεγέθη, τα microgreens μπορούν να προσφέρουν μεγάλη ποικιλία έντονων αρωμάτων, ζωηρών και φωτεινών χρωμάτων και καλή υφή. Τα microgreens καλλιεργούνται σε θερμοκήπιο ή ανοιχτό περιβάλλον, στο έδαφος ή εναλλακτικά σε υδροπονικά συστήματα παρουσία φωτός.

Το μεγάλο πλεονέκτημα τους είναι ότι μπορούν να πωληθούν ακόμη και πριν να συγκομισθούν με κόψιμο, κρατώντας ζωντανά τα φυτάρια ο τελικός καταναλωτής να μπορεί να συγκομίσει το προιόν στην κουζίνα του, ακόμη και λίγα λεπτά πριν το χρησιμοποιήσει. Αυτή η δυνατότητα πώλησης του προιόντος, ενώ εξακολουθεί να αναπτύσσεται, αντιπροσωπεύει μια μεγάλη καινοτομία. Καθώς μπορεί να εγγυηθεί μεγαλύτερη διάρκεια ζωής και να εξασφαλίσει υψηλή ποιότητα όσο και θρεπτική αξία.

Μία πτυχή ακόμη που κάνει τα microgreens ενδιαφέροντα, είναι η δυνατότητα  χρήσης ειδών και ποικιλιών, των οποίων τα κοτυληδονόφυλλα και τα πρώτα πραγματικά φύλλα χαρακτηρίζονται από μία μεγάλη ποικιλία σχημάτων, χρωμάτων (πράσινο, κίτρινο, μωβ), υφών (τραγανά, ζουμερά, τρυφερά) και γεύσεων (γλυκιά, ουδέτερη, ξινή,πικάντικη).

Τα microgreens είναι πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση, καθώς εκτός από την παραγωγή τους σε εμπορικό επίπεδο, μπορούν εύκολα να αναπτυχθούν και σε αστικό περιβάλλον όπως σε σπίτι με κήπο.

 

ΠΗΓΕΣ

Λυμπεροπούλου, Χ. (2019). Οι προοπτικές εξέλιξης της καλλιέργειας των μικροσαλατών σε ελεγχόμενο περιβάλλον.

Ράμα, Λ. (2019). Η τεχνική εκτός εδάφους καλλιέργεια του λάχανου για την παραγωγή μικροσαλατών.

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας