Πέμπτη, 10 Οκτωβρίου 2024

Καστανιά: Χειρισμοί από τη συγκομιδή μέχρι και τη συντήρηση

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Καστανιά: Χειρισμοί από τη συγκομιδή μέχρι και τη συντήρηση

Η εποχή συγκομιδής των κάστανων ξεκινάει όταν οι καρποί ωριμάσουν, δηλαδή οι αχινοί ανοίγουν και τα κάστανα πέφτουν κάτω στο έδαφος. Η προέλευση της γύρης διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στο μέγεθος αλλά και στη γεύση του καρπού.

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τη συγκομιδή καστανιάς

Οι καρποί των κάστανων έχουν το χαρακτηριστικό να περικλείονται από ένα εχινώδες περίβλημα, το καθένα μπορεί να περιέχει από 1-3 καρπούς. Η διαδικασία της συγκομιδής μπορεί να ξεκινήσει όταν το εχινώδες περίβλημα σχιστεί και η υγρασία των καρπών αγγίξει ποσοστό ίσο με το 50%. Είναι ανάγκη να γίνει στο σωστό στάδιο καθώς τα κάστανα αποτελούν μία αρκετά ελκυστική τροφή για πολλά είδη ζώων και τρωκτικών.

Χαρακτηριστικά του καρπού όπως είναι το μέγεθος, το χρώμα και η γεύση εξαρτώνται από το φαινόμενο που είναι γνωστό ως Ξενία και Μεταξενία. Το φαινόμενο «Ξενία» συναντάται στη καστανιά, κατά το οποίο με τη μεταφορά γύρης (στάδιο επικονίασης) μεταβιβάζονται χαρακτηριστικά γονικών σπόρων στους σπόρους απογόνων, ενώ το φαινόμενο «Μεταξενία» ευθύνεται για τον επηρεασμό της γύρης στα χαρακτηριστικά του καρπού (μέγεθος κλπ.).

 kastana

Η συγκομιδή μπορεί να πραγματοποιηθεί είτε με τα χέρια είτε με ράβδισμα είτε με μηχανικά μέσα. Κατά τη συγκομιδή, οι παραγωγοί θα πρέπει να φορούν ειδικές μπότες και γάντια για να προστατεύονται από το περίβλημα του καρπού. Συνήθως δεν προτείνεται η μηχανική συγκομιδή διότι οι καλλιέργειες βρίσκονται σε ορεινές και δύσβατες περιοχές.

Κάποιοι από τους καρπούς που πέφτουν μόνοι τους στο έδαφος, θα ήταν καλό να συλλέγονται και να μην αφήνονται για μεγάλο χρονικό διάστημα. Με αυτό το τρόπο αντιμετωπίζουμε προληπτικά τυχόν μολύνσεις από μυκητολογικές ασθένειες για τις επόμενες καλλιεργητικές περιόδους.

 poikilies kai periodos orimansis kastanias

Οι χειρισμοί των καρπών κατά τη διάρκεια της συλλογής από τους παραγωγούς μέχρι και τη μεταφορά τους στους ψυκτικούς θαλάμους είναι πολύ σημαντικοί, διότι πρόκειται για ένα ευαίσθητο προϊόν και καθορίζουν τις συνθήκες συντήρησης τους αργότερα.

Συνθήκες συντήρησης κάστανων

Καρποί με υγρασία και άμυλο σε ποσοστό πάνω 40% μπορούν να διατηρηθούν έως και ένα έτος σε ψυκτικούς θαλάμους. Οι ιδανικές θερμοκρασίες συντήρησης των καρπών κυμαίνονται από 0-2ΟC.

Η καλλιέργεια της καστανιάς μπορεί να εκμεταλλευτεί φτωχά και ορεινά εδάφη τα οποία δεν θα είχαν καθόλου προοπτικές να καλλιεργηθούν.

ΠΗΓΕΣ:

1.https://www.aua.gr/roussos/Roussos/pdf/Triptolemos/Chestnut%20vTriptolemos.pdf

2.https://tacf.org/wp-content/uploads/2020/02/FactSheet_HARVEST_February2020_rev.pdf

3.https://www.aua.gr/roussos/Roussos%20Greek/Greek%20Page/Printing%20Lessons/Semester%205%20Lessons.pdf

4.Ειδική Δενδροκομία, ΙΩΑΝΝΗΣ ΘΕΡΙΟΣ & ΚΟΡΤΕΣΣΑ ΔΗΜΑΣΗ-ΘΕΡΙΟΥ, ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΓΑΡΤΑΓΑΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ 2013

5. Ειδική Δενδροκομία - eclass - uth

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας