Πέμπτη, 17 Μαρτίου 2022

Πως επιλέγουμε το κατάλληλο υβρίδιο προς φύτευση

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon
Πως επιλέγουμε το κατάλληλο υβρίδιο προς φύτευση

Το πιο δύσκολο κομμάτι του παραγωγού είναι η σωστή επιλογή ποικιλίας-υβριδίου που θα καλλιεργήσει.

Έτσι, οι επιχειρήσεις εμπορίας πολλαπλασιαστικού υλικού παρέχουν ενημερωτικό υλικό πληροφόρησης για τα χαρακτηριστικά των ποικιλιών-υβριδίων όπου μπορεί να επιλέξει αυτό ακριβώς που τον ενδιαφέρει.

Είναι γεγονός ότι οι ανάγκες τις αγοράς ολοένα και αυξάνονται. Οι καταναλωτές πλέον είναι πολύ απαιτητικοί στις επιλογές τους και γι' αυτό τον λόγο δεν ενδιαφέρονται μόνο για την καλή γεύση, σωστό σχήμα, ωραίο χρώμα αλλά απαιτούν προϊόντα χωρίς ίχνος υπολειμμάτων φυτοφαρμάκων.

Ωστόσο, ένας άλλος παράγοντας που θα πρέπει να λάβει υπόψη ο παραγωγός πριν καταλήξει στον σπόρο όπου θα καλλιεργήσει, είναι να έχει ανθεκτικότητα σε ασθένειες, ο παράγοντας αυτός θα του εξασφαλίσει χαμηλό κόστος στην φυτοπροστασία.

Ακόμη, η μεγάλη βλαστική ικανότητα, η προσαρμογή στις ειδικές εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής του, καθώς επίσης και η συγκομιδή την κατάλληλη εποχή, ανάλογα με τις τιμές που διαμορφώνονται αλλά και την ζήτηση στην αγορά θα καθορίσει την καλλιέργεια με την πιο οικονομική απόδοση.

Τέλος η διατηρησιμότητα του καρπού έχει μεγάλη σημασία εξαιτίας το ότι επιτρέπει καλύτερη διαχείριση της παραγωγής.

Επιλογή ποικιλίας-υβριδίου

Για την καλύτερη επιλογή ποικιλίας-υβριδίου που θα καλλιεργηθεί θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι εξής παράγοντες:

Συνθήκες αγοράς

Οι συνθήκες που επικρατούν στην αγορά μέρα με την μέρα όλο και αλλάζουν. Συγκεκριμένα:

► οι προτιμήσεις των καταναλωτών στις αγορές, με τα κατάλληλα χαρακτηριστικά των καρπών.

► υψηλές αποδόσεις με ανταγωνιστικό κόστος καλλιέργειας. Δηλαδή η συγκομιδή της καλλιέργειας να πραγματοποιείται όταν επιτυγχάνονται οι υψηλότερες τιμές πώλησης των προϊόντων.

► η ανθεκτικότητα των καρπών στις μεταφορές, στις μετασυλλεκτικές μεταχειρίσεις καθώς και στην δυνατότητα διατήρησης της ποιότητας τους αρκετά μετά τη συγκομιδή. Ιδιαίτερα όταν η παραγωγή οδηγείται και σε εξαγωγές.

► η ανθεκτικότητα των καρπών στις διάφορες ασθένειες.

► η απόσταση της αγοράς από την περιοχή παραγωγής θα πρέπει εξίσου να ληφθεί υπόψη εξαιτίας του οικονομικού κόστους.

TOMATOES

Επιπλέον:

► η ανάπτυξη του φυτού καθώς και ο τύπος του,

► η παραγωγικότητα και η ζωηρότητα της ποικιλίας-υβριδίου,

► η διάρκεια συντήρησης μετά τη συγκομιδή,

► το έδαφος της περιοχής της καλλιέργεια ώστε να γνωρίζουμε αν υπάρχουν προβλήματα κατά την καλλιέργεια,

► οι καλλιεργητικές φροντίδες που χρειάζεται η κάθε ποικιλία-υβρίδιο.

Παράλληλα, θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση-παρακολούθηση των τάσεων διαμόρφωσης των προτιμήσεων της αγοράς στο άμεσο μέλλον, έτσι ώστε να επιλέγεται το υβρίδιο/ποικιλία που θα ανταποκρίνεται στις νέες τάσεις.

Προβλήματα φυτοπροστασίας

Ίσως ο πιο σημαντικός παράγοντας για την ορθή επιλογή ποικιλίας-υβριδίου είναι η ανθεκτικότητα των ασθενειών. Για την γνωστοποίηση των σημαντικότερων ασθενειών έχουν γίνει πολλές έρευνες. Ωστόσο με τον περιορισμό των προσβολών υπάρχει μεγαλύτερη οικονομική απόδοση της καλλιέργειας, αφού δεν μειώνεται η παραγωγή και δεν υποβαθμίζεται η ποιότητα της, ενώ παράλληλα αποφεύγεται το οικονομικό και ποιοτικό κόστος των ψεκασμών. Επιπλέον, η επιβίωση της παραγωγής εξαρτάται από την επιλογή ανθεκτικής ποικιλίας-υβριδίου.

RISE

Εδαφοκλιματικές συνθήκες

Για μία πετυχημένη καλλιέργεια θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας τις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επικρατούν σε κάθε περιοχή. Έτσι οι ποικιλίες-υβρίδια θα πρέπει να έχουν υψηλές αντοχές στις επικρατούσες συνθήκες έτσι ώστε το πρόγραμμα που θα εφαρμοστεί να έχει υψηλές αποδόσεις με το μικρότερο δυνατό κόστος καλλιέργειας.

Υπάρχων εξοπλισμός

Ο υπάρχων εξοπλισμός είναι ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να συνεκτιμάται κατά την επιλογή ποικιλίας-υβριδίου. Το πρόγραμμα της καλλιέργειας που θα εφαρμοστεί εξαρτάται από το είδος.

Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει εξαιρετικές δυνατότητες ανάπτυξης στις καλλιέργειες, γιαυτό το σκοπό έχουν δημιουργηθεί πολλές ποικιλίες και υβρίδια. Οι προοπτικές εξέλιξης της καλλιέργειας τους εξαρτώνται από τις εδαφοκλιματικές συνθήκες που επιτρέπουν την καλλιέργεια και την παραγωγή άριστης ποιότητας προϊόντων. Ακόμη, οι προοπτικές εξέλιξης εξαρτώνται από τον περιορισμό των προσβολών από εχθρούς και ασθένειες, από το κατάλληλο στάδιο συγκομιδής, τους προσεκτικούς μετασυλλεκτικούς χειρισμούς καθώς την μεταφορά και διάθεσή τους στην αγορά, το συντομότερο δυνατό.

Με τα σημαντικά αυτά πλεονεκτήματα η ελληνική παραγωγή μπορεί να καλύψει απόλυτα τις απαιτήσεις της εσωτερικής αγοράς και να κατέχει μια υψηλή θέση στις διεθνείς αγορές.

 

ΠΗΓΕΣ

Μπάκου, Α. (2015). Προωθούμενες ποικιλίες και υβρίδια σολανωδών, κριτήρια επιλογής, συγκριτική αξιολόγηση, προοπτικές.

Θαλασσινός, Γ. (2006). Χρόνος σποράς και αύξηση-ανάπτυξη τριών υβριδίων καλαμποκιού (Bachelor's thesis).


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Ποιά η διαφορά μεταξύ υβριδικών και μη υβριδικών σπόρων;

 

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας