Τετάρτη, 15 Φεβρουαρίου 2017

Ανησυχητική πτώση στην κατανάλωση λιπασμάτων... -32% σε μια 10ετία

Δελτίο Τύπου ΣΠΕΛ
Ανησυχητική πτώση στην κατανάλωση λιπασμάτων... -32% σε μια 10ετία

Ο ΣΠΕΛ αναδεικνύοντας στην πράξη την καινοτομία, καταγράφει την κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα με τη βοήθεια μιας διαδικτυακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε από το ΣΠΕΛ ειδικά για τη διαδικασία αυτή, δυο φορές το χρόνο (ανά έτος και ανά καλλιεργητική περίοδο). 

Δελτίο Τύπου ΣΠΕΛ

Σε ανησυχητικά χαμηλά επίπεδα κινήθηκε πάλι η κατανάλωση λιπασμάτων για το έτος 2016.

Ο ΣΠΕΛ αναδεικνύοντας στην πράξη την καινοτομία καταγράφει την κατανάλωση λιπασμάτων στην Ελλάδα, με τη βοήθεια μιας διαδικτυακής εφαρμογής που αναπτύχθηκε από το ΣΠΕΛ ειδικά για τη διαδικασία αυτή δυο φορές το χρόνο (ανά έτος και ανά καλλιεργητική περίοδο).

Συνεπώς από το 2007 ο ΣΠΕΛ συγκροτεί μια σημαντική βάση δεδομένων που αποτυπώνει με δεδομένα και τις συστηματικές μετρήσεις της κατανάλωσης λιπασμάτων στη χώρα.

Τα αποτελέσματα δείχνουν ότι υπάρχει συνεχόμενη σημαντική μείωση της χρήσης λιπασμάτων, παρόλο που οι καλλιεργούμενες εκτάσεις σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διατηρούνται σχεδόν σταθερές.

Συγκεκριμένα:

  • το 2007 η κατανάλωση ανερχόταν στους 1.125.900 τόνους,
  • το 2010 στους 953.000 τόνους,
  • ενώ το 2016 στους 766.194 τόνους.

Προκύπτει δηλαδή ότι μέσα σε 10 χρόνια η κατανάλωση λιπασμάτων στη χώρα μας έχει μειωθεί 32%.

Η μείωση αυτή είναι ιδιαίτερα σημαντική τα τελευταία 7 χρόνια. Με βάση τα στοιχεία από το 2010 έως το 2016 έχουμε πτώση 20% στην κατανάλωση λιπασμάτων.

grafhma katanalwsh liapsmatwn 2016 spel

Επίσης αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση αυτή παρατηρείται σε όλους τους τύπους λιπασμάτων και σε όλες τις περιοχές.

Μελέτες και αναλύσεις που έχουν γίνει από το ΣΠΕΛ με βάση τις καλλιεργητικές εκτάσεις, τις καλλιέργειες, τις εδαφικές ιδιότητες και τις κλιματικές συνθήκες της χώρας υποδεικνύουν ότι οι τόνοι λιπάσματος που καταναλώνονται σήμερα υπολείπονται σημαντικά από τις ανάγκες θρέψης των φυτών και τη διατήρηση του ισοζυγίου των θρεπτικών στοιχείων στα εδάφη μας.

Η μείωση της λίπανσης από τον παραγωγό επιφέρει ένα πλήθος αρνητικών επιπτώσεων τόσο στην απόδοση όσο και στην ποιότητα των καλλιεργειών, με αποτέλεσμα να περιορίζεται αισθητά η ανταγωνιστικότητα των ελληνικών αγροτικών προϊόντων και να μειώνεται το εισόδημα του Έλληνα παραγωγού.

Παράλληλα η μακροχρόνια μείωση της λίπανσης εξαντλεί το έδαφος με αποτέλεσμα να προκαλείται υποβάθμιση και μείωση της παραγωγικότητας των εδαφών.

Συνεπώς αυξάνεται ο κίνδυνος της μείωσης της γονιμότητάς τους και της ερημοποίησης τους, μια κατάσταση δύσκολα αναστρέψιμη με απρόβλεπτες συνέπειες στο άμεσο μέλλον.

Τα λιπάσματα αντικαθιστούν τα θρεπτικά στοιχεία που απομακρύνονται από το έδαφος με τη συγκομιδή και με τις καλλιεργητικές πρακτικές.

Η ορθολογική λίπανση στα γεωργικά οικοσυστήματα είναι αναγκαία για τη διατήρηση της αειφορίας των γεωργικών οικοσυστημάτων.

Ο ΣΠΕΛ συνιστά στους παραγωγούς την εφαρμογή της ορθολογικής λίπανσης, για την αύξηση της απόδοσης και της ποιότητας της παραγωγής τους, με περιβαλλοντική ασφάλεια, καθώς και για την αειφορία των εδαφικών πόρων.

 

ΣΠΕΛ LOGO

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας