Τρίτη, 29 Μαρτίου 2016

Έρχονται πρόστιμα και ποινές για τους ψεκασμούς

Έρχονται πρόστιμα και ποινές για τους ψεκασμούς

Μέσα από τη νέα διαδικασία «ελέγχου του παραγωγού» και το νέο θεσμικό πλαίσιο για τους ψεκασμούς και τους χρήστες ψεκαστικών μηχανημάτων, προβλέπονται ποινές, τόσο διοικητικές με χρηματικά πρόστιμα, όσο και ποινικές ανέφερε ο Dr. Δημήτρης Σταυρίδης, προϊστάμενος του Τμήματος Ποιοτικού Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της ΔΑΟΚ Λάρισας.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Σταυρίδης ανάφερε τα εξής:

prostima stauridis«Οι καιρικές συνθήκες (υψηλή θερμοκρασία, αυξημένη υγρασία), που επικράτησαν το τελευταίο διάστημα ευνοούν την ανάπτυξη ασθενειών σε διάφορες καλλιέργειες. Οι παραγωγοί δεν πρέπει να πανικοβάλλονται και να προβαίνουν σε συχνούς και αλόγιστους ψεκασμούς, όπως για παράδειγμα έγινε με το ωίδιο που παρουσιάστηκε στα σιτηρά ή και τις αφίδες που εμφανίσθηκαν στην ίδια καλλιέργεια. Θα πρέπει να παρακολουθούν συχνά τις καλλιέργειες τους και όταν παρατηρούν ύποπτα συμπτώματα σε συνεργασία με τον τοπικό τους γεωπόνο, τα ερευνητικά εργαστήρια όπως του ΤΕΙ και του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και σε συνεργασία μαζί μας να αντιμετωπίζουμε όλοι μαζί συνολικά τα προβλήματα.

Πιθανόν αυτό το διάστημα να μας απασχολήσουν ασθένειες των σιτηρών, που ήταν ιδιαίτερα έντονη η εμφάνισή τους τα τελευταία χρόνια, το ωίδιο και φουζικλάδιο που εμφανίσθηκε ήδη αυτήν την περίοδο στις μηλιές, η μονίλια στις κερασιές και μύκητες στην αμυγδαλιά, που από το προηγούμενο φθινόπωρο η προσβολή βρίσκεται σε έξαρση σε όλη τη χώρα και παρακολουθούμε με τα αρμόδια ιδρύματα την εξέλιξη της όλης κατάστασης.
Στην αχλαδιά για την ψύλλα, που θα μας απασχολήσει το προσεχές διάστημα, επειδή υπάρχει ένα νέο φάρμακο, η Υπηρεσία μας σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς καταβάλει προσπάθειες να πάρει άδεια κατά παρέκκλιση χρήσης 120 ημερών ώστε οι παραγωγοί να έχουν ένα επιπλέον όπλο στη διάθεσή τους.

Ο ρόλος μας γενικότερα είναι επικουρικός γιατί η αρμοδιότητα των Γεωργικών Προειδοποιήσεων ανήκει στο Π.Κ.Π.Φ. Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε στο όλο σύστημα και έχει συσταθεί μάλιστα στην Περιφέρεια Θεσσαλίας Ομάδα Διαχείρισης Αγροτικών Κρίσεων έτσι ώστε να επεμβαίνει άμεσα για να δίνει τις αποτελεσματικότερες λύσεις από τους ειδικούς, σε κάθε αντικείμενο, επιστήμονες.

ΓΙΑ ΨΕΚΑΣΜΟΥΣ

Όσον αφορά στους ψεκασμούς, οι παραγωγοί θα πρέπει να γνωρίζουν πλέον, αφού οι περισσότεροι είναι κάτοχοι πιστοποιητικού Ο.Χ.Γ.Φ., ότι θα πρέπει να τηρούν όλες τις υποχρεώσεις, που έχουν από την νέα Νομοθεσία και θα ελέγχονται μέσα από τη νέα διαδικασία του «ελέγχου του παραγωγού».

Αυτή περιλαμβάνει:

α)ενημέρωση όλων των ενδιαφερόμενων για τον ψεκασμό που πρόκειται να κάνουν,

β) χρήση μέσων ατομικής προστασίας,

γ) διατήρηση αρχείου καταγραφής (ημερολόγιο ψεκασμών) υποχρεωτικά για 3 χρόνια,

δ)έλεγχο στην αποθήκη,

ε) λήψη δειγμάτων από το βυτίο και τις καλλιέργειες για εξέταση τυχόν χρήσης παράνομων φαρμάκων και

στ)τήρηση των κανόνων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας. Ήδη για τις καλλιέργειες του βαμβακιού, της κερασιάς, του καπνού και του αμπελιού έχουν αναρτηθεί οι Οδηγοί Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΑΤ και θα πρέπει να εφαρμόζονται υποχρεωτικά από όλους τους παραγωγούς.

Για όλα τα παραπάνω προβλέπονται ποινές τόσο διοικητικές με χρηματικά πρόστιμα όσο και ποινικές.

Όσον αφορά στα ψεκαστικά θα πρέπει μέχρι το Νοέμβριο να επιθεωρηθούν όλα στα ειδικά εξουσιοδοτημένα συνεργεία.

Επίσης θα είναι χρήσιμο οι χρήστες να συμμετέχουν στο Πιλοτικό Πρόγραμμα Διαχείρισης Κενών Φυτοφαρμάκων, που διενεργείται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας σε συνεργασία με τον ΕΣΥΦ, το Γεωπονικό Σύλλογο και τους Δήμους.

Στο Πρόγραμμα συμμετέχουν ολοένα και περισσότεροι και αφού το δουλέψουν θα έχουν εξοικειωθεί και θα είναι προετοιμασμένοι για το μέλλον όταν θα γίνει υποχρεωτικό.

Όλα τα παραπάνω είναι προς όφελος των χρηστών τόσο για την υγεία τους όσο και για τη μείωση του κόστους της καλλιέργειάς τους, αλλά και της προστασίας των ωφελίμων και του περιβάλλοντος γενικότερα».

 

Πηγή: Αγροτική Έκφραση

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας