Πέμπτη, 30 Νοεμβρίου 2017

Οι επιδράσεις του βρόχινου νερού στα φυτά

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Οι επιδράσεις του βρόχινου νερού στα φυτά

Ένας έμπειρος καλλιεργητής σίγουρα θα ισχυρισθεί πως τα όμβρια ύδατα ωφελούν τις καλλιέργειες πολύ περισσότερο από το νερό άρδευσης.

Σαφώς και η παραπάνω δήλωση είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη αλλά θα μπορέσουμε να το διαπιστώσουμε και οι ίδιοι εάν παρατηρήσουμε προσεκτικά μία καλλιέργεια μετά από μία καταιγίδα. Τα φυτά εμφανίζονται φανερά ανανεωμένα και γεμάτα ζωή.

rai

Πλεονεκτήματα του βρόχινου νερού:

✔ Απουσία αλάτων και χημικών ουσιών:

Το νερό άρδευσης περιέχει διάφορες χημικές ουσίες προκειμένου να αντιμετωπισθούν διάφορες πιθανές μολύνσεις. Αυτές οι χημικές ουσίες είναι επιβλαβείς για τα φυτά. Επίσης, πολλά συστατικά του νερού άρδευσης καταστρέφουν τις σωληνώσεις του συστήματος άρδευσης ή καταστρέφουν την εδαφική δομή.

✔ Προσθήκη αζώτου:

Το βρόχινο νερό που πέφτει κατά τη διάρκεια καταιγίδων παρέχει πρόσθετο άζωτο στο έδαφος, το οποίο βοηθά στην ανάπτυξη των φυτών. Κατά τη διάρκεια ενός κεραυνού, το άζωτο στην ατμόσφαιρα μετατρέπεται σε μορφή που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα φυτά.

✔ Αφαίρεση της σκόνης από τα φυτά:

Τα φυτά συλλέγουν την ηλιακή ενέργεια μέσω του φυλλώματός τους. Η βροχή διατηρεί το φύλλωμα καθαρό και απαλλαγμένο από σκόνη ώστε η απορρόφηση της ηλιακής ενέργειας από αυτό να είναι όσο το δυνατό μεγαλύτερη με αποτέλεσμα την αποδοτικότερη και αποτελεσματικότερη φωτοσύνθεση.

rain9

✔ Ξέπλυμα των αλάτων από το έδαφος:

Με την πάροδο του χρόνου, τα άλατα και τα χημικά από το νερό άρδευσης μπορούν να συσσωρευτούν στο έδαφος του χωραφιού, καθιστώντας το λιγότερο φιλόξενο για τα φυτά. Το νερό της βροχής διεισδύει στο έδαφος και οδηγεί τα άλατα μακριά από τις ρίζες. Σε ορισμένα κλίματα με χαμηλότερες βροχοπτώσεις, οι καλλιεργητές πρέπει να αρδεύουν βαθειά κατά περιόδους τα φυτά τους για να ξεπλένουν τα άλατα από το έδαφος όπου έχουν συσσωρευτεί κατά τη διάρκεια των πιο θερμών μηνών, όταν τα φυτά πρέπει να λάβουν επιπλέον άρδευση για να επιβιώσουν.

✔ Ομοιόμορφη κατανομή υδάτων:

Η βροχή διακρίνεται επίσης από το απλό γεγονός ότι πέφτει ομοιόμορφα στο χωράφι. Αυτό σημαίνει ότι όλα τα εδάφη είναι ομοιόμορφα ενυδατωμένα, έτσι ώστε ακόμη και οι πιο μακρινές περιοχές της ριζικής ζώνης ενός φυτού να ξεπλυθούν και να καθαριστούν από τα άλατα.

rain

✔ Οξυγόνο:

Επίσης, το βρόχινο νερό περιέχει μεγαλύτερα ποσοστά οξυγόνου. Μπορεί να πιστεύετε ότι τα φυτά σας είναι επικίνδυνα υγρά, λόγω υπερβολικής βροχής. Εντούτοις, ενώ η υπερβολική άρδευση μπορεί να επιφέρει αναερόβιες συνθήκες εδάφους και να οδηγήσει σε σήψη, το γεγονός ότι τα όμβρια ύδατα είναι εξαιρετικά οξυγονωμένα μπορεί έτσι να παρέχουν ένα περιθώριο ασφαλείας όταν το έδαφος κορεσθεί σε νερό μετά από μια έντονη βροχή.

✔ CO2:

Το διοξείδιο του άνθρακα μειώνεται επίσης προς όφελος των φυτών όταν βρέχει. Το διοξείδιο του άνθρακα, όταν συνδυάζεται με άλλα ορυκτά στην ατμόσφαιρα, μεταδίδει στα όμβρια ύδατα ένα όξινο pH.

Όταν αυτό το όξινο βρόχινο νερό φτάσει στο έδαφος, βοηθά στην απελευθέρωση μικροθρεπτικών συστατικών όπως ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο, ο χαλκός και ο σίδηρος που είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών, αλλά είναι κυρίως κλειδωμένα στο έδαφος, το οποίο συνήθως καταγράφει ένα ουδέτερο έως αλκαλικό pH.

rain3

Τι γίνεται όμως με την όξινη βροχή;

Η βιομηχανική ρύπανση που προκαλείται από την καύση υδρογονανθράκων μπορεί να οδηγήσει στην απελευθέρωση επιβλαβών χημικών ουσιών, όπως το θειικό οξύ, στην ατμόσφαιρα.

Αυτές οι χημικές ουσίες συνδυάζονται με σταγονίδια νερού στα σύννεφα για να σχηματίσουν αυτό που είναι γνωστό ως όξινη βροχή.

Αυτά τα όξινα όμβρια ύδατα μπορούν να προκαλέσουν ακραία ζημιά στα φύλλα των φυτών και ακόμη και να μεταβάλλουν τη χημική ισορροπία στο έδαφος, καθιστώντας πιο δύσκολη την ανάπτυξη νέων φυτών.

acidrain

Συλλογή βρόχινου νερού

Λόγω των ευεργετικών αποτελεσμάτων του βρόχινου νερού στα φυτά - αν υποθέτουμε ότι η ατμόσφαιρα στην περιοχή δεν είναι μολυσμένη - πολλοί καλλιεργητές έχουν εγκαταστήσει συστήματα για να συλλέγουν όμβρια ύδατα για μεταγενέστερη χρήση.

Ονομάζεται συγκομιδή όμβριων υδάτων και αυτή η διαδικασία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο η τοποθέτηση μιας μεγάλης δεξαμενής συλλογής υδάτων.

Αυτή η δεξαμενή έχει μια οθόνη για να συλλέγει τα φυτικά υπολείμματα και να τα απομακρύνει από το νερό που συλλέγεται.

Στη συνέχεια, ένας εύκαμπτος σωλήνας συνδέεται με μια βρύση στο κάτω μέρος της δεξαμενής και τοποθετείται κατά μήκος του χωραφιού όπως και κάθε σωλήνας άρδευσης.

Αυτό το σύστημα λειτουργεί καλά με εύκαμπτους σωλήνες ή άλλες μεθόδους στάγδην άρδευσης.

rainharvesting

 

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας