Κυριακή, 26 Απριλίου 2020

Η επιστήμη πίσω από τη συγκαλλιέργεια των φυτών

Γράφει: η Ομάδα γεωπόνων της Farmacon - Farmacon Team
Η επιστήμη πίσω από τη συγκαλλιέργεια των φυτών

Η συγκαλλιέργεια διαφορετικών ειδών ή ποικιλιών στο ίδιο χωράφι, πολλές φορές αποτελεί μια σημαντική στρατηγική για τη διατήρηση του χωραφιού υγιούς και όσο το δυνατό με λιγότερες εισροές φυτοπροστατευτικών προϊόντων.

Η γνώση των φυτών που αποτελούν καλούς γείτονες το ένα για το άλλο είναι σημαντική και η πρακτική της χρήσης συντρόφων είναι ευεργετική. Ας δούμε παρακάτω τους διάφορους τρόπους με τους οποίους τα φυτά βοηθούν το ένα το άλλο κατά τη διάρκεια της ανάπτυξής τους.

Πολλοί καλλιεργητές με ανήσυχο πνεύμα, συχνά αναρωτιούνται εάν είναι εντάξει να φυτεύσουν μαζί καρότα και γογγύλια ή κάποιον άλλο συνδυασμό. Ένα απλό ναι ή όχι τις περισσότερες φορές δεν είναι αρκετό. Η απάντηση είναι περισσότερο πολύπλοκη και έχει σαφώς μια επιστημονική χροιά.

ψco planting4

Η καλλιέργεια δύο ή περισσότερων διαφορετικών φυτών στο ίδιο χωράφι δημιουργεί μερικές ανησυχίες.

Ένα ή περισσότερα από τα φυτά θα επηρεάσουν ή θα ανταγωνίζονται με άλλα;

Θα παράσχει ένα φυτό οφέλη στα γειτονικά φυτά;

Πριν κάνετε αυτούς τους προσδιορισμούς, πρέπει να εξετάσετε θέματα όπως η αμοιβαία συνεργασία στον τομέα του κλίματος, η συμβιωτική αζωτοδέσμευση, η βιοχημική καταστολή των παρασίτων, η προσέλκυση ωφέλιμων εντόμων και η βιοποικιλότητα.

Ας δούμε λοιπόν τι ακριβώς συμβαίνει με όλα τα παραπάνω προαπαιτούμενα.

✔ Αμοιβαία συνεργασία των φυτών σε κλιματικό επίπεδο:

Η αμοιβαία συνεργασία στον τομέα του κλίματος αναφέρεται στη φύτευση καλλιεργειών που όταν αναπτυχθούν πλήρως, συμπληρώνουν τις ανάγκες των φυτών που αναπτύσσονται γύρω τους. Ένα καλό παράδειγμα είναι η φύτευση ψηλών φυτών που αγαπούν τον ήλιο, παράλληλα με μικρά, ανθεκτικά στη σκιά φυτά. Αυτοί οι συνδυασμοί θα βοηθήσουν και τους δύο τύπους φυτών να παράγουν καλύτερες αποδόσεις και επίσης παρέχει περισσότερα οφέλη ελέγχου επιβλαβών οργανισμών στο σύνολό τους.

✔ Φυτά εδαφοκάλυψης:

Στην ουσία πρόκειται για μια παραλλαγή της αμοιβαίας συνεργασίας φυτών σε κλιματικό επίπεδο, όπου εδώ αναφερόμαστε στη χρήση ετήσιων καλλιεργειών για την προστασία των πολυετών. Τα ετήσια φυτά φυτεύονται για να βοηθήσουν στην εγκαθίδρυση πολυετών φυτών, μέχρι να μπορέσουν να χειριστούν τη μεγαλύτερη ηλιακή ακτινοβολία ή τον άνεμο τελικά οι πολυετείς από μόνες τους. Αυτή η ίδια αρχή εφαρμόζεται όταν φυτεύεται ένα ετήσιο για να μειωθεί η διάβρωση του εδάφους, προστατεύοντας το ριζικό σύστημα των πολυετών.

✔ Καλλιέργειες σε ρόλο παγίδας:

Αναφερόμαστε στη φύτευση μιας συγκεκριμένης καλλιέργειας - ενός φυτού σε ρόλο δολώματος - που θα προσελκύσει ορισμένα παράσιτα σε αυτό το ίδιο και μακριά από πολύτιμες καλλιέργειες. Για παράδειγμα, υπάρχουν ποικιλίες λάχανου που προσελκύουν κάποια είδη σκώρων και με αυτόν τον τρόπο προστατεύουν την εμπορική και υψηλής αξίας καλλιέργεια λάχανου. Ένα άλλο παράδειγμα καλλιέργειας τέτοιων φυτών που θυσιάζονται για κάποια άλλα είναι και η φύτευση ηλιοτρόπιων κατά μήκος της περιμέτρου ενός υπαίθριου λαχανόκηπου για την προστασία των μικρότερων φυτών που αναπτύσσονται κάτω από τα ηλιοτρόπια.

✔ Συμβιωτική αζωτοδέσμευση:

Τα φυτά δεν μπορούν να επιβιώσουν χωρίς άζωτο, όμως δεν είναι σε θέση να το χρησιμοποιήσουν υπό την αέρια μορφή του με την οποία υφίσταται στη φύση. Αντ 'αυτού, οι ζωντανοί οργανισμοί χρησιμοποιούν τη μορφή αμμωνίας του αζώτου για να παράγουν πρωτεΐνες και άλλα θρεπτικά συστατικά που περιέχουν άζωτο τα οποία και χρειάζονται για να επιβιώσουν. Τα μπιζέλια, τα φασόλια και τα άλλα όσπρια, τα ψυχανθή γενικά, έχουν την ικανότητα να δεσμεύουν το ατμοσφαιρικό άζωτο χρησιμοποιώντας μικρές αναπτύξεις στις ρίζες τους που ονομάζονται οζίδια.

ψο πλαντινγ2

Μέσα σε αυτά τα οζίδια, η αζωτοδέσμευση γίνεται από βακτήρια και η μορφή αμμωνίας του παραγόμενου αζώτου απορροφάται από τα φυτά, τα οποία μπορούν να ωφελήσουν γειτονικά φυτά που δεν είναι σε θέση να το κάνουν. Τα φυτά που λαμβάνουν άζωτο μέσω της συμβιωτικής σταθεροποίησης του αζώτου απαιτούν λιγότερα λιπάσματα αζώτου.

✔ Βιοχημική καταπολέμηση παρασίτων:

Ορισμένα φυτά εκλύουν χημικά που μπορούν να προστατεύσουν τα γειτονικά φυτά. Για παράδειγμα, υπάρχουν φυτά που απελευθερώνουν θειοπένιο, μια εναέρια καταστολή παρασίτων που απωθεί τους νηματώδεις. Επιπλέον, μερικά φυτά εκλύουν μια φερομόνη που μπερδεύει τα αρσενικά έντομα, προκαλώντας στην ουσία σε αυτά γενετήσια σύγχυση.

Μια άλλη μορφή βιοχημικής καταστολής είναι ένα φαινόμενο που ονομάζεται αλληλοπάθεια. Η αλληλοπάθεια είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται για να περιγράψει την απελευθέρωση χημικών ουσιών από το ριζικό σύστημα των φυτών με σκοπό να αποθαρρύνει τον ανταγωνισμό, και σε ορισμένες περιπτώσεις, τα έντομα. Αυτές οι χημικές ουσίες μπορεί να έχουν θετική ή αρνητική επίδραση στα περιβάλλοντα φυτά.

Αυτά που έχουν αρνητική επίδραση αποτελούν σημαντικό μέρος των συστημάτων άμυνας, αναπαραγωγής και ανάπτυξης άλλων φυτών. Υπάρχουν παραδείγματα κατά τα οποία οι εκλυόμενες χημικές ουσίες μπορούν και μειώνου την εξάπλωση και την ανάπτυξη διαφόρων ζιζανίων. Το μπρόκολο είναι επίσης αλληλοπαθητικό και εμποδίζει την ανάπτυξη άλλων σταυρανθών γύρω του, όπως το λάχανο, το κουνουπίδι και τα λάχανα Βρυξελλών.

✔ Προσέλκυση ωφελίμων εντόμων:

Επίσης γνωστό ως επιρροή των οικοτόπων, αυτό αναφέρεται σε γειτονικά φυτά που προσελκύουν διάφορα ευεργετικά έντομα, αρπακτικά και παράσιτα που καταναλώνουν ή καταστρέφουν έντομα που διαφορετικά θα μπορούσαν να βλάψουν την προστατευόμενη καλλιέργεια. Αυτή η στρατηγική χρησιμοποιείται όταν η γειτονική καλλιέργεια δεν έχει τη δυνατότητα να το πράξει από μόνη της.

Για να καθορίσετε ποιό είδος ωφέλιμων εντόμων θέλετε να προσελκύσετε, πάρτε μια ιδέα για το τι έντομα παρασίτων είναι πιθανό να αντιμετωπίσετε. Ο άνηθος για παράδειγμα προσελκύει πασχαλίτσες και σχεδόν όλοι γνωρίζουν πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα μικρά πλάσματα.

✔ Βιοποικιλότητα:

Πολλά έντομα αλλά και μύκητες προτιμούν συγκεκριμένα φυτικά είδη. Με την ανάμειξη των τύπων καλλιεργειών σας, μειώνετε την πιθανότητα μιας μαζικής μόλυνσης που μπορεί να προκύψει μετά από μια μεμονωμένη κυρίαρχη καλλιέργεια.

Παραδείγματα συγκαλλιέργειας διαφορετικών φυτών

Οι τομάτες συμβιώνουν καλά με το βασιλικό. Τα καρότα είναι καλοί γείτονες με το σχοινόπρασο για την αντιμετώπιση αφίδων, ακάρεων και νηματωδών.

Οι μαργαρίτες είναι ένας μεγάλος σύντροφος για τα περισσότερα φυτά, καθώς αποθαρρύνουν πολλά επιβλαβή έντομα.

Εάν καλλιεργείτε λάχανο, η μέντα μπορεί να κρατήσει μακριά σκώρους, αφίδες και σκαθάρια.

Θυμηθείτε επίσης τον παραδοσιακό συνδυασμό τριών αδελφών καλαμποκιού, φασολιών και κολοκυθιού. Αυτές οι τρεις καλλιέργειες αναπτύσσονται σε τέλεια αρμονία.

ψο πλαντινγ1

Συγκαλλιέργειες που θα πρέπει να αποφεύγονται

Υπάρχουν μερικά φυτά που δεν τα πάνε καθόλου καλά. Στην περίπτωση που καλλιεργείτε όσπρια, αποφύγετε τη φύτευση κρεμμυδιών ή σκόρδου στην ίδια περιοχή ριζοβολίας. Επίσης, κακό παράδειγμα συγκαλλιέργειας αποτελούν  τα ηλιοτρόπια με τις πατάτες, το καλαμπόκι και οι τομάτες επίσης.

Η ποικιλομορφία είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να εξασφαλίσετε ότι ο κήπος σας είναι υγιής χωρίς να χρειάζεται να κάνετε υπερβολική εργασία ή να χρησιμοποιήσετε πάρα πολλά φυτοφάρμακα. Η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο ένα φυτό επηρεάζει ένα άλλο μπορεί να σας βοηθήσει να διεξάγετε λεπτομερέστερη έρευνα σχετικά με τις καλλιέργειες που σκοπεύετε να καλλιεργήσετε στη συνέχεια. Η γεωργία είναι μια επιστήμη και θα βρείτε ότι ο μελλοντικός σας κήπος είναι πολύ πιο επιτυχημένος όταν συνεχίζετε να μαθαίνετε και να λαμβάνετε όλα αυτά τα πράγματα υπόψη.

 

             

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας