Τρίτη, 12 Μαΐου 2020

Λίγες στοχευμένες οδηγίες για την άρδευση στα δέντρα

Γιώργος Νάνος, καθηγητής Δενδροκομίας, Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας
Λίγες στοχευμένες οδηγίες για την άρδευση στα δέντρα
Κατωτέρω θα δοθούν ορισμένες οδηγίες για την καλύτερη άρδευση των δέντρων με όσες δυνατότητες και γνώσεις έχω διαθέσιμες.

 

Από πρόγραμμα που υλοποιείται σε συνεργασία με την εταιρεία Farmacon, την εταιρεία AGROLAB,  την εταιρεία Χατζησαλάτας Α.Ε. ,το Εργαστήριο Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και το Εργαστήριο Δενδροκομίας του Π.Θ. στο πλαίσιο του Ερευνώ-Δημιουργώ-Καινοτομώ (ΟΡΑΛΙ, Τ1ΕΔΚ-03793) ανάμεσα σε άλλες δράσεις δημιουργούμε και εφαρμόζουμε λογισμικό άρδευσης για ροδακινιές και αχλαδιές στην περιοχή Τυρνάβου και μηλιές και κερασιές στην περιοχή Αγιάς.

ORALI BANNER ETAIRIES.2

Η άρδευση πρέπει να ξεκινά από νωρίς

Η άρδευση πρέπει να ξεκινά από νωρίς εφόσον το έδαφος από τον Μάρτιο και μετά δεν είναι κορεσμένο και δεν αναμένεται βροχόπτωση τις επόμενες ημέρες.

Έτσι από τις αρχές Απριλίου οι ρίζες θα αρχίσουν να απορροφούν θρεπτικά από το έδαφος, αλλά από τα τέλη Φεβρουαρίου οι ρίζες απαιτούν νερό για όλες τις λειτουργίες που φαίνονται μακροσκοπικά ή και δεν φαίνονται,καθώς συμβαίνουν μέσα στους οφθαλμούς (διαμόρφωση των ανθέων). Έχουμε επανειλημμένα απώλειες παραγωγής με καρποπτώσεις στα τέλη Μαρτίου-αρχές Απριλίου στις αχλαδιές στον Τύρναβο λόγω χαμηλής υγρασίας εδάφους.

Η άρδευση από νωρίς τον Απρίλιο χρησιμοποιείται διεθνώς για να εφαρμοστούν με υδρολίπανση τα πρώτα λιπάσματα αζώτου και φωσφόρου σε πολλές περιπτώσεις δενδρώνων ανά τον κόσμο.

Επειδή πολύ συχνά πια είναι σημειακή η άρδευση και στην Ελλάδα, στόχος μας είναι, εφόσον δεν έχουν συγκομιστεί οι καρποί από τα δέντρα, το έδαφος που αρδεύεται να είναι πάντα βρεγμένο και μέχρι τα 40-50 cmβάθος εδάφους.

Εκεί είναι όλες οι ρίζες και απαιτούν νερό για να βοηθήσουν στη διαπνοή των φυτών και να μεταφέρουν με το νερό τα ανόργανα θρεπτικά που χρειάζονται οι καρποί και οι βλαστοί.

Με αυτή την οδηγία μπορούμε να καταλάβουμε αν ποτίζουμε αρκετά ή λιγότερο από όσο πρέπει το χωράφι μας (διαφορετικά εδάφη, διαφορετικές παροχές σταγόνων, κ.λπ.). Για να γίνει πιο καθαρό αυτό, σε πολλές περιοχές του κόσμου σε οπωρώνες με νάνα υποκείμενα πρέπει να γίνεται άρδευση ακόμα και κάθε ημέρα!

Ag Irrigation Systems in Brenham Texas

Πότε μπορεί να μειωθεί η ποσότητα άρδευσης;

Εφόσον οι καρποί έχουν συγκομιστεί από ένα είδος ή ποικιλία, οι ανάγκες σε νερό μειώνονται. Μπορεί να μειωθεί η ποσότητα άρδευσης, αλλά να μην αφεθεί ποτέ το έδαφος να στεγνώσει πολύ επιφανειακά και σίγουρα να είναι βρεγμένο έως τα 30 cm βάθος.

Προσοχή στις κερασιές, κάποιες ποικιλίες εφόσον καταπονηθούν το καλοκαίρι από έλλειψη υγρασίας και έχει αρκετές ζεστές ημέρες, οι ανθοφόροι οφθαλμοί "τρελαίνονται" και την επόμενη άνοιξη θα δώσουν διπλά κεράσια, μη εμπορικά. Γι’ αυτό και πολλοί στη ζεστή Θεσσαλία ψεκάζουν ορυκτά στις κερασιές το καλοκαίρι για μείωση της θερμικής καταπόνησης.

Προσοχή και στις πρώιμες ροδακινιές, μετά τη συγκομιδή ορισμένες ποικιλίες αν καταπονηθούν το καλοκαίρι, την επόμενη περίοδο τα ροδάκινα θα παρουσιάσουν μια ανωμαλία στην ένωση των δύο ημισφαιρίων των καρπών σαν δερμάτωση, σαν φερμουάρ, και φυσικά είναι μη εμπορικά.

Ακόμα, μερική υδατική καταπόνηση κατά τη δεύτερη φάση ανάπτυξης των ροδάκινων ποικιλιών που ωριμάζουν μετά τις αρχές Ιουλίου (η 2η φάση είναι περίπου τον Μάιο) θα βοηθήσει στη μείωση της βλάστησης χωρίς απώλειες στην παραγωγή καρπών.

Ό, τι αναφέρθηκε μπορεί να αναπτυχθεί με κατάλληλο λογισμικό και εξοπλισμό πεδίου και οι παραγωγοί να μπορούν να ενημερώνονται ανάλογα το έδαφος και την ποικιλία που καλλιεργούν με την ποσότητα νερού που πρέπει να προσθέσουν κάθε εβδομάδα στον οπωρώνα τους. Αυτό δημιουργούμε από το πρόγραμμα που υλοποιούμε αυτή τη στιγμή στην περιοχή. Ελπίζουμε να το καταφέρουμε και να χρησιμοποιηθεί από τους παραγωγούς. Μόνο να κερδίσουν έχουν, καθώς αυτό που δημιουργείται είναι ένας ‘οδικός χάρτης’ για μείωση του κόστους παραγωγής χωρίς απώλειες παραγωγής και ποιότητας.


Το άρθρο συντάχθηκε στα πλαίσια του Χρηματοδοτούμενο προγράμματος ΕΠΑνΕΚ 2014-2020, Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ - ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ, ΔΡΑΣΗ ΕΘΝΙΚΗΣ ΕΜΒΕΛΕΙΑΣ: «ΕΡΕΥΝΩ-ΔΗΜΙΟΥΡΓΩ-ΚΑΙΝΟΤΟΜΩ»

ΤΙΤΛΟΣ ΕΡΓΟΥ: Εφαρμογή ορθολογικής άρδευσης και λίπανσης με χρήση καινοτόμων τεχνολογιών γεωργίας ακριβείας
ΑΚΡΩΝΥΜΙΟ: ΟΡΑΛΙ

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΡΓΟΥ Τ1ΕΔΚ-03793

 e bannerespaEΤΠΑ728X90

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας