Πέμπτη, 26 Νοεμβρίου 2020

Ρύθμιση παραγόντων για την ομαλή λειτουργία του θερμοκηπίου

Agro Economy ΙΚΕ | Βασιλική Καραγιάννη, Ζαφειριάδης Σπύρος | Φοιτητές προγράμματος σπουδών Τεχνολόγων Γεωπόνων Λάρισας
Ρύθμιση παραγόντων για την ομαλή λειτουργία του θερμοκηπίου
 Το θερμοκήπιο είναι μία εξειδικευμένη κατασκευή, σχεδιασμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι δυνατή η ανάπτυξη των φυτών κατά τη διάρκεια όλου του έτους. 

Για την καλλιέργεια χειμερινών λαχανικών στο θερμοκήπιο είναι απαραίτητο ένα σύστημα θερμάνσεως για να διατηρεί την επιθυμητή θερμοκρασία τις κρύες νύχτες και ημέρες του χειμώνα.

Ένα θερμοκήπιο πρέπει να βρίσκεται σε θέση που να εκμεταλλεύεται πλήρως τον ήλιο, να έχει παροχή νερού για το πότισμα και να χρησιμοποιούνται ανεμοθραύστες (εάν χρειάζεται).

Διοξειδίου του άνθρακα (CO2) στο θερμοκήπιο

Η περιεκτικότητα της ατμόσφαιρας σε CO2 είναι 0,03% (300 ppm), στο θερμοκήπιο την ημέρα μειώνεται σε 0,02% (200 ppm), ενώ την νύχτα αυξάνεται μέχρι 0,04% (400 ppm). Η περιεκτικότητά του στον αέρα του θερμοκηπίου πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 1000-1500 ppm.

Την ημέρα επειδή ο αέρας του θερμοκηπίου δεν ανανεώνεται (φωτοσύνθεση) η περιεκτικότητα του CO2 δεν είναι επαρκής, με αποτέλεσμα τη δημιουργία προβλημάτων στην ανάπτυξη των φυτών. Χορηγώντας στο θερμοκήπιο CO2 αυξάνεται η δραστηριότητα του φυτού (φωτοσύνθεση, ομαλή ανάπτυξη) και η παραγωγή.

Ο εμπλουτισμός του θερμοκηπίου με CO2 γίνεται από την αποσύνθεση οργανικών λιπασμάτων, ελευθερώνοντας μεγάλες ποσότητες CO2 από την καύση του καθαρού πετρελαίου και προπανίου. Όμως, πρέπει να δίνεται προσοχή ώστε να γίνεται τέλεια καύση του πετρελαίου για να απομακρύνονται έγκαιρα τα καυσαέρια από το χώρο του θερμοκηπίου ώστε να μην προκληθούν ζημιές στα φυτά. Τέλος, υπάρχουν κατάλληλες συσκευές εμπλουτισμού ελευθερώνοντας καθαρό CO2 με φυάλες. Ο μηχανισμός αυτός πρέπει να αρχίζει να λειτουργεί μία ώρα μετά το ξημέρωμα και μέχρι τη δύση του ηλίου.

Θέρμανση - Συστήματα θέρμανσης

Κατά τους χειμερινούς μήνες λόγω των χαμηλών θερμοκρασιών είναι απαραίτητη η θέρμανση του θερμοκηπίου, με σκοπό την αύξηση της θερμοκρασίας καθώς είναι ένας από τους σπουδαιότερους παράγοντες για την ανάπτυξη των φυτών. Η καλύτερη απόδοση της καλλιέργειας γίνεται σε ένα ορισμένο εύρος τιμών (βέλτιστο) 10-30οC.

Η επιλογή του κατάλληλου συστήματος θέρμανσης εξαρτάται από τον τύπο του θερμοκηπίου, τις απαιτήσεις των φυτών σε θερμοκρασία, τις απώλειες του θερμοκηπίου και τις κλιματολογικές συνθήκες της περιοχής.

Τα συστήματα θέρμανσης διακρίνονται σε στατικά (μεταλλικοί ή πλαστικοί σωλήνες, κεντρική θέρμανση) και θερμοδυναμικά (γεννήτριες θερμού αέρα ή αερόθερμα). Επιπλέον, επιτυγχάνεται θέρμανση με συστήματα ηλιακής ενέργειας όπως, ψεκασμούς νερού στη στέγη του θερμοκηπίου, παθητικό ηλιακό σύστημα, κάλυμμα - συλλέκτης ηλιακής ενέργειας.

Υγρασία

Το χειμώνα στο θερμοκήπιο, η σχετική υγρασία είναι πάντα υψηλή, υπερβαίνοντας το 90%. Η ρύθμιση της σχετικής υγρασίας επιτυγχάνεται με:

► Απόθεση σταγόνων στα υλικά κάλυψης

► Ύγρανση του εδάφους

► Σκίαση

► Περιορισμό κίνησης αέρα

► Υδρονέφωση

► Χρήση υγραντήρων που παράγουν ομίχλη διανέμοντάς τη στον αέρα

► CO2

► Εξαερισμός

Φωτισμός

Λόγω της μικρής έντασης φωτός και της μικρής διάρκειας της ημέρας το χειμώνα, είναι απαραίτητη η ρύθμιση του φωτισμού στο θερμοκήπιο ανάλογα με τις απαιτήσεις των φυτών σε φως. Η μέτρηση του φωτός γίνεται με τα φωτόμετρα.

Εξαερισμός

Συμβάλλει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας και υγρασίας, στην απομάκρυνση των βλαβερών προϊόντων της αναπνοής των φυτών και στη μεταφορά CO2. Οι κατηγορίες εξαερισμού είναι ο φυσικός ή στατικός και ο δυναμικός ή τεχνητός (μηχανικά μέσα).

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας