Πέμπτη, 30 Ιουνίου 2016

Σόργος: Η επανάσταση στα κτηνοτροφικά φυτά

Φανή Ράγκου - Γεωπόνος Τεχνολόγος Τροφίμων - Msc Οργάνωση και Συντονισμός Προγραμμάτων ΕΣΠΑ
Σόργος: Η επανάσταση στα κτηνοτροφικά φυτά

Το σόργο κατάγεται από την Αφρική και είναι το πέμπτο σε σειρά σημαντικότητας σιτηρό. Καλλιεργείται κατά 90% στις αναπτυσσόμενες χώρες (κυρίως Αφρικής και Ασίας) και χρησιμοποιείται για ζωοτροφή.

Το σόργο είναι ένα ετήσιο εαρινό φυτό αγροστώδες, το οποίο μοιάζει πολύ με το καλαμπόκι, εκτός από την ταξιανθία στην κορυφή.

Η ανάπτυξη του είναι παρόμοια με του καλαμποκιού, με τη διαφορά ότι παράγει πολλά αδέρφια (έως και 10 ανά ρίζα, αναλόγως με την πυκνότητα σποράς), και αντέχει περισσότερο σε ξηροθερμικές συνθήκες και στην περιστασιακή έλλειψη υγρασίας. Χρειάζεται 30-40% λιγότερο νερό από το καλαμπόκι.

Γενικά σαν καλλιέργεια δεν απαιτεί ιδιαίτερες καλλιεργητικές πρακτικές

Ο βλαστός του σόργου είναι καλάμι, το δε ύψος του μπορεί να φτάσει στα 5,5 μέτρα. Η γρήγορη ανάπτυξη του (σε 60 μέρες μπορεί να φτάσει τα 2μέτρα ύψος) αποτελεί λόγο για τον οποίο δεν απαιτεί ζιζανιοκτονία. Προτιμά βαριά εδάφη αλλά προσαρμόζεται σε όλους τους τύπους των εδαφών.

Σπέρνεται με σπαρτικές μηχανές σιτηρών και η σπορά πραγματοποιείται από Απρίλιο έως Ιούνιο, αρκεί η θερμοκρασία εδάφους να ξεπερνά τους 12 οC. Επομένως μπορεί να ακολουθήσει οποιαδήποτε καλλιέργεια σε σύστημα αμειψισποράς.

SORGOS

Το σόργος ταξινομείται στους εξής τύπους ποικιλιών:

α) το Γλυκός σόργος προορίζεται για την εξαγωγή αλκοόλης και γι αυτό η συγκομιδή θα πρέπει να γίνει στο στάδιο παραγωγής μέγιστων σακχάρων (υγρασία 75%). Υπάρχουν πολλές μονάδες παραγωγής βιο-αερίου που χρησιμοποιούν το σόργο σαν βιο-καύσιμο ιδίως τους καλοκαιρινούς μήνες,

β) τις χορτοδοτικές ή σανοδοτικές, το λεγόμενο σόργο του Σουδάν, χρησιμοποιείται κυρίως για χλωρή ζωοτροφή και ενσίρωση και

γ)τις καρποδοτικές.

SORGOS1   SORGOS2

Σήμερα υπάρχουν πολλά υβρίδια σόργου με ιδιαίτερο ενδιαφέρον να παρουσιάζει το Σόργος τύπου ΒΜR, περιέχει 40% λιγότερη λιγνίνη και περισσότερα θρεπτικά συστατικά και γι αυτό προτιμάται για ζωοτροφή.

Η απόδοση του σόργους στην Ελλάδα εξαρτάται από την καλλιεργούμενη ποικιλία, την εποχή σποράς, την άρδευση, την λίπανση καθώς και τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της κάθε περιοχής.

Το δυναμικό παραγωγής του σόργου είναι 2-4 τόνους/ στρέμμα, δηλαδή 10-12 τόνους/στρέμμα ετησίως καθώς δύναται να δώσει από 2 έως 4 κοπές.

Το σόργος καθότι είναι πλούσιο σε σάκχαρα χρησιμοποιείται για βόσκηση, για σανό και για ενσίρωμα. Η βόσκηση επιτρέπεται εξαρχής στο σόργου τύπου ΒΜR ενώ στους υπόλοιπους τύπους σόργου επιτρέπεται αφού ξεπεράσουν τα 50cm διότι στα πρώτα στάδια ανάπτυξης το φυτό περιέχει τοξικές ουσίες, οι οποίες μειώνονται σταδιακά με την ανάπτυξη του φυτού , όπου αυξάνονται τα σάκχαρα. Τέλος παρατηρήθηκε ότι με την απότομη πτώση της θερμοκρασίας επέρχεται θερμικό στρες στο φυτό και δεν ενδείκνυται για βόσκηση.

Συνοπτικά

 

Το σόργος αποτελεί μία μη απαιτητική καλλιέργεια,

ανθεκτική στις εδαφοκλιματικές συνθήκες

και με άριστη προσαρμοστικότητα, 

η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σαν ζωοτροφή και στην παραγωγή βιοαερίου.

 

Θα μπορούσε να αντικαταστήσει τις καλλιέργειες καλαμποκιού ή τουλάχιστον να διεκδικήσει μία θέση στην ελληνική γεωργία αντάξια με αυτή που κατέχει στην Βραζιλία και στις ΗΠΑ.

 ***

Σχετικά Άρθρα

  • Γιάννουλη Λάρισας
  • Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
  • 2410-669107 & 2410-669108
  • 2410-669109

Όλα τα αγροτικά εφόδια καθηµερινά ενηµερωµένα µ’ ένα κλικ.

Αξιόπιστα κείµενα. Υψηλής ποιότητας φωτογραφίες.

Ψηφιακά εργαλεία αναγνώρισης και διαχείρισης προβληµάτων.

To blog διαχειρίζεται και ενημερώνει η Farmacon

Μια πρωτοπόρος εταιρία στο χώρο που παρέχει άμεση και έγκυρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν τον αγροτικό τομέα.

Δείτε πως μπορούν να σας βοηθήσουν οι καινοτόμες υπηρεσίες μας μέσα από την ιστοσελίδα της Farmacon.

Γνωρίστε τις υπηρεσίες μας